Mobilitás

Több európai város szorgalmazza a nem „zöld” buszok értékesítésének megszüntetését

NRGreport | 2022.11.11. 06:03

Európai városok és civil társadalmi szervezetek egy csoportja felszólította az Európai Bizottságot, hogy 2027-ig szabjon határidőt a szén-dioxid-kibocsátó buszok értékesítésének megszüntetésére.

Párizs, Barcelona, Rotterdam és Milánó is szerepel a városok között, melyek azt szeretnék, ha Brüsszel olyan értékesítési célt tűzne ki, amelynek értelmében a kontinensen csak zéró kibocsátású buszokat lehet értékesíteni.

Az Európai Bizottságnak küldött levélben az aláírók szerint uniós szintű fellépés nélkül a kínálat nem fogja kielégíteni a keresletet, ha au unió el akarja érni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit.

„A városok és más civil társadalmi szereplők levélben kérték a Bizottságot, hogy 2027 legyen az a nap, amikor minden új városi busz nulla károsanyag-kibocsátású lesz, ami azt jelenti, hogy vagy elektromos vagy hidrogénüzemű lesz” – mondta James Nix, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség árufuvarozási vezetője az Euronewsnak.

A városok több elektromos buszt szeretnének, és ez egy nagyon jó módja annak, hogy növeljük az ilyen buszok kínálatát. Ez viszont csökkenteni fogja az árakat. Az árak sok város számára problémát jelentenek, és a nagyobb kínálat csökkentené ezeket az árszinteket.” 

Nix azt is elmondta, hogy az uniós értékesítési célkitűzés bizalmat ad a gyártóknak a termelésbe való beruházáshoz.

Hozzátette, hogy az unióban a zéró kibocsátású járművek 2021-ben az új városi buszok 23%-át teszik ki, szemben a 2020-as 16%-kal, ami azt mutatja, hogy megfelelő feltételek mellett gyors átállás érhető el.

Más városok, köztük 40 világszerte, már kitűzték saját céljukat 2025-re, hogy kizárólag zéró emissziós buszokat vásároljanak, köztük Hollandia minden városa.

Az Euronewsnak nyilatkozva Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nem vállalta a 2027-es határidőt, de azt mondta, hogy az ötlet, hogy a városok maguk tegyék ezt meg, jó irányba tett lépés.

„Ez mindenekelőtt arról szól, hogy milyen példát mutatunk a polgároknak. Ha tehát a városok nem képesek vásárlóerejükből tiszta mobilitást biztosítani a polgárok számára, akkor hogyan követelhetjük meg a polgároktól, hogy tiszta autót vásároljanak, amikor a város nem képes tiszta levegőjű buszokat biztosítani?” – tette hozzá Sinkevičius.

„Úgy gondolom tehát, hogy ez elengedhetetlen. Ez az első lépés, amely jó példát mutatna minden polgárnak.

Az Európai Bizottság még az idén közzéteszi a nehézgépjárművekre – így a buszokra és teherautókra is – vonatkozó CO2-kibocsátási normákra vonatkozó javaslatát, és ekkor derülhet fény az esetleges határidőkre.

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.