Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Megérkezett az első elektromos busz Kenyába

Nagy Nikoletta | 2022.11.12. 05:15

Míg Európában az egész közlekedési flotta elektromosra váltásáról beszélünk, és sok városban már realitás, hogy az összes busz elektromos, addig Kenyában az a hír, hogy megérkezett az első ilyen busz az országba. 

Kenyában a legfontosabb tömegközlekedési jármű a busz. Ezért is olyan fontos hír, hogy egy Nairobi székhelyű zöld mobilitási vállalat bemutatott egy elektromos buszt az országban. A kezdeményezés mögött álló cég azt reméli, hogy ez ösztönözni fogja a környezetbarát ingázást a városon belül, ahol a szmogot árasztó kisbuszok mindennapos látványt nyújtanak. Azt is elárulták, hogy a következő évben 100 elektromos autóbuszt terveznek forgalomba helyezni.

Nairobi városának nincs jól fejlett állami tömegközlekedési rendszere, pedig Kenya fővárosáról beszélünk. Éppen ezért óriási segítség, hogy a Roam nevű vállalat előlépett, és a kezébe vette az irányítást: az új elektromos buszon 77-en férnek el, a járművet pedig élénk színekre festették, hogy biztosan feltűnjön mindenkinek. 

Nairobiban jelenleg csak egy elektromos töltőállomás található, és az elektromos jármű nem ismerős látvány a főváros útjain, annak ellenére, hogy a kormány az adócsökkentésre törekszik, hogy ösztönözze az ilyen autók használatát a városban. Ha azonban nincs kitelepítve a töltőrendszer, és az elektromos autók még mindig nagyon drágák, hiába az adókedvezmény.

Dennis Wakaba, a svéd-kenyai Roam vállalat projektkoordinátora azt mondta egy hírügynökségnek, hogy

„az elektromos busz a jobb közlekedés felé való elmozdulást jelenti, ahol az emberek kényelmesen utazhatnak, és tiszta lelkiismerettel élvezhetik az utazást, mivel az nulla károsanyag-kibocsátással történik„.

A cég kifejtette, hogy ez az elektromos busz a zászlóshajójuk, végsebessége 70 kilométer per óra, hatótávja pedig akár 360 kilométer is lehet. A töltési ideje körülbelül két óra. Hozzátették, hogy a fővárosban, Nairobiban a legtöbb tömegközlekedési jármű magántulajdonban van, és elektromos buszaik viteldíjai megegyeznek a szmogosabb riválisakéval.

Kép forrása: pixabay

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.