Fenntarthatóság

Kína új tervet dolgozott ki a metánkibocsátás ellenőrzésére, de sok kihívás vár még az országra

NRGreport | 2022.11.12. 08:10

Xie Zhenhua, Kína vezető klímaváltozási megbízottja az egyiptomi Sarm El-Sejkben tartott klímatárgyalások alkalmával elmondta, hogy az új cselekvési terv konkrét intézkedéseket fog eredményezni az energiából, a mezőgazdaságból és a hulladékból származó metánkibocsátás megfékezésére.

Kína új tervet dolgozott ki a metán kibocsátás ellenőrzésére, – közölte az ország vezető klímatisztviselője.

A metánkibocsátás elleni küzdelem a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokos határértékre való korlátozására irányuló globális erőfeszítések egyik fő részévé vált, és mintegy 40 ország fogja nyilvánosságra hozni a csökkentési terveket Sarm El-Sejkben.

Kína metán kibocsátása a legmagasabb a világon, és a globális összkibocsátás mintegy ötödét adja. Bár tavaly nem írta alá a „globális metánkötelezettséget”, de vállalta, hogy „további intézkedéseket dolgoz ki” a gáz ellenőrzésére. – a Reuters beszámolója szerint.

A kínai tartományi kormányok az elmúlt hetekben szintén ígéretet tettek arra, hogy erőteljesebb lépéseket tesznek a kibocsátások megfékezésére Xie azonban azt mondta, hogy Kína továbbra is „gyenge”  ezen céljok teljesítésére és jelenleg az „előzetes célokra” összpontosít.

A szénalapú metán (CBM) hasznosítása jelentős iparággá vált Kínában. Ez hozzájárul a légköri kibocsátások csökkentéséhez az észak-kínai Shanxi tartományban, amely a Global Energy Monitor kutatása szerint annyi metánt termel bányáiból, mint a világ többi része együttvéve.

A metánkoncentráció azonban drámai mértékben változik, ami azt jelenti, hogy nincs mindenre egyformán alkalmazható technológiai megoldás, és nincs olyan garantált pénzügyi megtérülés, amely indokolná a tárolási infrastruktúra kiépítését minden bányában, mondják a szakértők.

A kínai Zhejiang Egyetem ebben a hónapban közzétett kutatása szerint a hasznosítás nem jelent gyakorlati megoldást Kína elhagyatott szénbányái esetében sem, amelyek jelenleg évente több ember okozta metánkibocsátásért felelősek, mint bármely más iparosodott ország az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül.

A felhasználási arányok növelése azonban segíthet az állattenyésztésből származó kibocsátások csökkentésében, és a gazdákat már most is arra ösztönzik, hogy emésztőket telepítsenek a biogáz hasznosítására. A mezőgazdasági hulladék „átfogó hasznosítása” Kínában szintén segíthet a metánkibocsátás csökkentésében.

Nagyobb kihívást jelent a rizsföldekből származó kibocsátások csökkentése, amelyeken metánkibocsátó baktériumok tenyésznek. A Westlake Egyetem munkatársa, Zhang szerint bármilyen megoldáshoz több millió gazdálkodó gyakorlatának megváltoztatására lenne szükség.

Kína erőfeszítései a metán ellenőrzésére eddig nem jártak eredménnyel, és még sok a tennivaló – mondta Ryan Driskell Tate, a Global Energy Monitor munkatársa, aki a kínai metánkibocsátást kutatta.

„Kínának végrehajtási mechanizmusokra és végrehajtási tervekre lesz szüksége a célok eléréséhez” – mondta.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.