Mobilitás

Audi Sport – Magasabb fokozatba kapcsoltak

Benedek Attila | 2022.11.14. 06:05

A bajor vállalat sport tevékenysége az 1970-es években startolt. Megfigyelhető, hogy ahol elindultak, ott nyertek, elég hamar.  

Az Audi gazdag sporttörténelme, adhat önbizalmat az F1-es projekthez. A 2026-os indulásig, azonban hatalmas mennyiségű munkát kell elvégezniük a mérnököknek. Ettől függetlenül nem biztos, hogy gyorsan jön majd a siker, mert a F1-es szereplésbe pár autógyárnak már beletört a bicskája. A legdrágább példát a Toyota mutatta.

A japánok bebizonyították, hogy ha rendelkezésre áll „végtelen” mennyiségű pénz és nagyszerű szakembergárda, az még sem garancia a sikerre. Ugyanis a Forma-1-ben teljesen más szervezési és munkamódszerekkel lehet sikeresen működni. Ebben a közegben a nagyvállalati kultúra lassú és nehézkes döntés folyamatokat eredményez. Szerencsére az Audinak az F1-es kalandban a Sauber lesz a partnere, akinek társulás témában sok a tapasztalata.

A működés

Ha alaposabban megfigyeljük, azt lehet látni, hogy a F1 még mindig erősen angliai központú sport. A szigetországban létezik a Motorsport völgy, amely számtalan versenycsapat otthona. Érdekesség, hogy ezt a hi-tech iparágat, az angol kormány is támogatja.

Nem nehéz kitalálni, hogy a F1-es csapatok nagy részének a székhelye, ezen a környéken található. A Ferrari és a Sauber az a két istálló, amely hazai pályán oldja meg a versenyautóinak az építését. Az utóbbi évek sikercsapata, a Mercedes is a szigetországban dolgozik, zömmel angol szakembereket alkalmazva.

Az imént leírtak azért fontosak, mert nem mindegyik motor specialistának van kedve elköltözni Bajorországba. Konkrétan Neuburgba vagy a környékére. A közelben lévő Duna, a hegyek és a bajor kastélyok nem mindenkit villanyoznak fel. Viszont az Auditól érkező vonzó fizetés és karrier lehetőség, sok elképzelést felül tud írni.

A bázis

A négykarikás márka, 2014-ban adta át az új sportközpontját, amely 47 hektáros területen kapott helyett. Az F1-es projekt elkezdéséig 460-an dolgoztak a bázison, amely vezetéstechnikai központot és egy kisebb versenypályát is magában foglal. Az építése több tízmillió Euróba került.

A modern épületegyüttesnek a különlegessége, hogy az átadás után megkapta a német fenntartható épületek szövetségének (DGNB) a platina fokozatát. Tehát a márka fenntarthatóságra összpontosítása nem PR fogás.

A motorfejlesztőknek ez a modern komplexum az otthona. A megnyitás óta gőzerővel fejlesztik a részleget, nem csak a technikai eszközöket, hanem a személyzetet is. Ezért volt fontos megjegyzés a bejelentéskor, hogy végre német földön készül F1-es motor,mert a Mercedes, a szigetországban végzi a versenyautók és a motorok készítését is.

Történelem

Az Audi, az utóbbi években a dakaros kalandjával került be a híradásokba. Mostanság már az RS e-tron E2-es változata fut a sivatagban. A komplikált hibrid hajtáslánc és az egész versenyautó Neuburgban jött létre. Érdekesség, hogy a német márka, a F1 elődjének tekinthető Grand Prix versenyzésben (1932-1939) is komolyan benne volt. És eredményesen szerepeltek az ezüst színű Auto Union versenyautóikkal.

Részletesebben nem ecsetelnénk a F1-be vezető utat, mert korábban elég jól kifejtettük. Az Audi dakar autójának a születéséről és a sporttevékenységének a fejlődéséről itt olvashat.

A ghymkana sztár Ken Block elektromos csodafegyverét is a vállalat sport részlege álmodta meg és készítette el. Igaz, ez Neckarsulmban történt. A két villanymotorral szerelt, szénszálas karosszériás csodaautót végre mozgás közben is meg lehet nézni, ugyanis elkészült az első Electrikana film. A Las Vegas-i éjszakában forgatott, szuper látványos videóban feltűnik az összes Audi Sport által épített versenyautó és Tom Kristensen, Le mans legenda is. Így az Audi S1 Hoonitron és Ken Block, szépen átvezeti a nézőket az elektromos korszakba.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.