Szabályozás

Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány, hivatalosan is megerősítették, Lantos Csaba kerül az élére

NRGreport | 2022.11.14. 18:17

A mai napon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott, önálló energiaügyi minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével.

A napokban számos nagy hírportál beszámolt arról, hogy Palkovics László várhatóan lemond posztjáról, azonban eddig a minisztérium nem kommentálta a hírt. A Karmelita kolostorban bejelentett információk alapján viszont megerősítést nyert, hogy Palkovics benyújtotta lemondását, amit Orbán Viktor is elfogadott.

A kormányszóvivő azt is közölte, hogy megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium. Gulyás elmondása szerint a szomszédos országban zajló háború és az energiaárak emelkedése indokolta az átalakítást, mivel ez a két legfőbb jelenlegi kihívás. – írja az MTI.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Palkovics azzal indokolta a távozását, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton javaslatát, miszerint egy önálló energetikai minisztérium fog felállni, és ennek a vezetését nem vállalja már, mivel egységes portfólióként tekintett a tárcájára.

A TIM feladatait ezután a gazdaságfejlesztési, az építési és beruházási és a kulturális és innovációs tárca veszi át. Az iparral kapcsolatos feladatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a közlekedéssel kapcsolatos feladatokat a Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztérium, a felnőttképzés felügyeletét pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter látja el a továbbiakban.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Lantos Csaba nagyobb hangsúlyt fog fektetni a szélenergiába, és ez összhangban áll az uniós célokkal is.

Kép forrása: MET csoport

Jelenleg pontos hatásköri felosztást még nem tudni, így az továbbra is kérdés, hogy Szíjjártó Péternél marad-e az energia-beszerzés ügye, azonban Lantos Csabánál lesz energiapolitika egészével kapcsolatos felelősség. Gulyás kiemelte, hogy a választást részben az indokolta, hogy Lantos, a MET csoport vezetőjeként, jelentős energetikai tapasztalatokat szerzett.

Paks II. nem tartozik majd az új minisztériumhoz, mert az Európai Bizottság úgy engedélyezte annak idején a projektet, hogy nem lehet az MVM-mel közös felügyelet alatt. Ami ma az Energiahivatalnál hatáskörként megtalálható, és az európai uniós irányelv szerint nem kell, hogy feltétlenül független hatósághoz tartozzon, az mind a minisztérium részét fogja képezni – közölte.

Arra a kérdésre, hogy a paksi bővítés marad-e a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve ki viszi majd az energetikai témájú nemzetközi tárgyalásokat, Gulyás Gergely azt mondta: Lantos Csaba vasárnap állapodott meg a miniszterelnökkel, ezért a nemzetközi beszerzéssel kapcsolatos kérdésekben még egyeztetni fog Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Ezt követően lesz egy világos, egyértelmű gyakorlat, de nyilvánvaló, hogy az energiastabilitásért, energiabiztonságért való felelősség mostantól egyértelműen az energetikai miniszteré – mondta.

Az új minisztériumban a jelenlegi tervek szerint a miniszterhelyettesen és a közigazgatási államtitkáron kívül két államtitkár lesz – közölte.

A szélturbinákra vonatkozó szabályozásról szólva Gulyás Gergely hangsúlyozta: ahhoz, hogy az uniós költségvetésből és helyreállítási alapból a Magyarországnak járó forrásokat lehívhassák ezen a területen, a szélenergia szabályozásának megváltoztatására szükség volt, és ezt a kormány előkészítette, függetlenül a mostani miniszterváltástól. Hozzátette: a miniszterjelölt már jelezte, hogy álláspontja szerint a szélenergiát igenis előnyben kell részesíteni és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott, a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel az energetikai tárca vezetőjének.

Lantos Csaba 1986-ban a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász-szociológus diplomát. Ezt követően három évig a CA IB Rt. vezérigazgatója volt. 2000 és 2007 között az OTP Bank vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be. Továbbá 22 éven át a KELER Zrt. elnöke volt, emellett egyéb jelentős igazgatósági tisztségeket is betöltött a tőzsdén jegyzett BIF és FHB vállalatoknál, valamint jelentős posztot látott el az állami tulajdonú Magyar Postánál.

2009 óta tölti be a MET Holding AG igazgatótanácsának elnöki tisztségét. Több mint tíz éve tagja Richter igazgatóságának tagja, 2021-től pedig a 4iG stratégiai tanácsadó testületében vállalt szerepet. 2022  december elsejétől, mint  energetikai miniszter, az új, energiaügyi minisztérium vezetését is ellátja majd.
Kép forrása: unsplash
  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.