Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Vész-áramforrásként működhetnek az elektromos autók a szükséghelyzetekben

Nagy Nikoletta | 2022.11.15. 06:00

Meglepő, mire lehetnek hasznosak egyes elektromos autók: vannak olyanok, amelyeket külön azzal reklámoznak, hogy vészhelyzet esetén kétirányú töltéssel vész-áramforrásként lehet őket használni. Kérdés, hogy ez mekkora prioritás a vásárlóknak.

A Ford F-150 Lightninget a tengerentúl kifejezetten azzal reklámozzák, hogy kétirányú töltésével katasztrófahelyzetekben vész-áramforrásként működhet az otthonokban. Bár ez például a hurrikánok vagy bozóttüzek fenyegetette területeken tényleg hasznos lehet, úgy tűnik, nem jelent túl nagy prioritást az amerikai vásárlóknak: a Bloomberg Green 1500 fős kutatása szerint az elektromosautó-tulajdonosok elenyésző része sorolja fel prioritásként a kétirányú töltési megoldást a vásárlásnál. A legtöbben a költséghatékonyságot és a környezetbarát működést emelik ki, mint okot az elektromos autó vásárlására. Bár az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a válaszadók mindössze 1 százaléka töltötte ki azt a részt, ahol az elektromos autó vásárlásának indokait kellett felsorolni.

„Piackutatásunkban semmi sem utal arra, hogy a vészhelyzetekre való felkészültség figyelemre méltó vásárlási ok az elektromos járművek piacán” – mondta a Bloombergnek Mark Schirmer, a Cox Automotive kutatóüzlet szóvivője. „A fogyasztók leginkább az árat, a részletfizetést, a választékot és a stílust részesítik előnyben. A vészhelyzeti felkészültség talán egy előnyös extra tulajdonság.”

Nemcsak a Ford kínál azonban kétirányú töltést, a japán autómárkák már a fukusimai nukleáris baleset után átálltak arra, hogy az elektromos autók akkumulátorát olyan energiatároló rendszerként alakítják ki, amely nemcsak a villanymotort, hanem tetszőleges külső fogyasztót is képes ellátni árammal, írja a Vezess.hu. A Volvo például egy lépéssel tovább ment, mint a lakás eszközeinek áramellátása: a cél az, hogy az emberek energiafelhasználását optimalizáljuk, hiszen az éjszaka feltöltött elektromos autók jelentős része nappal nem használja el a beletáplált áramot, logikus tehát, hogy lehetőséget adunk annak leadására is. Egy átlagos személyautó a nap 24 órájából jellemzően legalább 20-at használaton kívül van, egy elektromos autó pedig potenciálisan töltőre van csatlakoztatva ez idő alatt a munkahelyen, otthon, vagy a több száz nyilvános töltőpont valamelyikén. A teljesség igénye nélkül a Volkswagen és az Audi is kacérkodik ilyesmivel.

A Bloomberg cikke számos érdekes esetet felsorol, amikor hasznosnak bizonyult a visszatöltés. Az Ian hurrikán után például egy floridai házaspár a Ford elektromos autójuk segítségével tudta újraindítani a ház elektromos eszközeit, egy texasi urológus pedig a Rivianja segítségével volt képes vazektómiát végezni áramkimaradás alatt. 

Egészen a közelmúltig az elektromos járművekre természeti katasztrófákkal kapcsolatban csak a lehetséges problémák fényében fókuszáltunk. Az Energy Policy című folyóiratban 2018-ban megjelent tanulmányukban például a kutatók azt a forgatókönyvet vizsgálták, hogy a floridai Key Westet egy vihar során a feltételezett károsult egy Nissan Leaffel hagyja el, és arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg nem lesz elég nyilvános töltő, hogy biztonságos helyre juthasson. A későbbi kutatások kimutatták, hogy Floridában a hálózatok lépcsőzetes meghibásodása is előfordulhat, ha sok elektromos járművet egyszerre próbálnának feltölteni a menekülők. Mindkét forgatókönyvet hurrikánokkal kapcsolatban vizsgálták, amikor általában van lehetőség előre felkészülni – nem ez a helyzet például az erdőtüzek és a cunamik esetében, amelyek még nagyobb kockázatot jelentenek.

Ha egy ilyen esetben azonban valaki otthon reked, és annyira szerencsés, hogy az egyetlen megoldandó problémája az áramellátás, érdemes átgondolni, mire használja az elektromos autóját – és milyet vásárol, ha olyan területen él, ahol természeti katasztrófák fenyegetik.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.