Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Egy friss kutatás szerint alattomos módon segíti a Google az olajvállalatokat

Nagy Nikoletta | 2022.11.16. 11:43

Greenwashing a javából: egy friss jelentés szerint a Google úgy támogatja a nagy olajvállalatokat, hogy környezetvédelmi keresési kifejezésekhez csatolt hirdetéseket ad el nekik.

Ha keresett már rá fenntarthatósággal kapcsolatos dologra, és látta az eredmények mellett Google-ön fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cég hirdetését, az nem véletlen: egy friss kutatás szerint a Google úgy segíti ezen vállalatok jobb megítélését (mondjuk ki: greenwashingját, vagyis zöldre mosását), hogy környezetvédelmi keresőszavak mellé rendeli a hirdetéseiket – írja az EuroNews

A Center for Countering Digital Hate (CCDH) – az online félretájékoztatás elleni küzdelemmel foglalkozó nonprofit szervezet – új jelentése szerint a Google 24 millió dollár (24,2 millió euró) összegű keresési hirdetéseket fogadott el az olajipartól az elmúlt két évben. Ennek a pénznek a 40 százalékát olyan hirdetésekre költötték, akik olyan környezetvédelmi kifejezésekre kerestek rá, mint a „környezetbarát” és a „nettó nulla”, utóbbi a nettó zéró kibocsátásra utal.

Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója elmondta, hogy a keresőmotor befolyásolja azokat az embereket, akik szeretnének többet megtudni a klímaváltozásról. „A zöldmosás kulcsfontosságú a nagy olajcégek azon stratégiájában, hogy késleltessék a megújuló energiára való átállást” – mondta. „A Google lehetővé teszi a fosszilis vállalatok számára, hogy uralják az információs ökoszisztémát, és így terjesszék a megtévesztő kommunikációjukat.”

A Google azzal keres pénzt, hogy hirdetési felületet ad el a keresési eredmények oldalainak tetején. Ezeket a hirdetéseket ugyan jelző jelöli, de szinte teljesen megegyeznek a keresési eredmények többi részével. Ha valaki ruhára keres rá, általában ruhaboltok hirdetéseit látja, ha elektronikus termékekre, akkor azokat. Egy 2022-es tanulmány szerint az emberek több mint kétharmada (68,2 százaléka) nem tud különbséget tenni a hirdetések és a normál keresési kifejezések között. Ez utalhat arra is, hogy a Google nem jelöli a hirdetéseket elég feltűnően, de egyszerűen arra is, hogy nem vagyunk elég figyelmesek.

A CCDH most 32 000 hirdetést elemzett, amelyeket a British Petroleum (BP), az ExxonMobil, a Chevron, a Shell és az Aramco fizetett 2020 szeptembere és 2022 augusztusa között. A jelentés készítői szerint ezeket a hirdetéseket valószínűleg több mint 58 millió alkalommal nézték meg. A BP a költötte a legtöbbet a fenntartható keresési eredmények célzására: 5,3 millió dollárt (5,34 millió eurót) fizetett a Google-nak a hirdetések megjelenítéséért. Ezt követte az ExxonMobil, amely 4 millió dollárt (4,04 millió eurót) költött, és a Shell, amely 1,2 millió dollárt (1,21 millió eurót) költött. Az Aramco 317 710 dollárt (320 000 eurót), a Chevron pedig 112 854 dollárt (114 000 eurót) fizetett.

Ez azt jelenti, hogy ezek a hirdetések nagyon gyakran jelentek meg akkor, amikor az emberek a „környezetbarát vállalatokról” kerestek, vagy arra gugliztak „hogyan csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását”, vagy hogy mik „a párizsi klímaegyezmény előnyei és hátrányai”.

A reklámok néha ellentmondanak a nagy szennyezők viselkedésének. Például az ExxonMobil hivatalos tervezési dokumentumai azt feltételezik, hogy a kibocsátások meg fogják haladni a párizsi klímacélokat – ennek ellenére pénzt költ a vállalat arra, hogy a megállapodást támogató tartalmakat célozza meg a Google keresőjével.

A jelentés szerzői sürgetik a Google-t, hogy fejezze be az ilyen típusú félretájékoztatást.

„A Google nem csak a fosszilis tüzelőanyag-ipar legújabb dezinformációs kampányában vesz részt, hanem aktívan profitál is ebből a megtévesztésből” – mondta Ahmed.

2021-ben a Google új irányelvei szerint betiltotta az olyan hirdetéseket, amelyek „az éghajlatváltozás létezésével és okaival kapcsolatos jól megalapozott tudományos konszenzusnak ellentmondó tartalmat hirdetnek”. A Google ragaszkodott ahhoz, hogy a kutatók által megjelölt hirdetések egyike sem sérti ezt az irányelvet.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#google   #greenwashing   #olajcégek  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.