Mobilitás

COP27: Franciaországban és Spanyolországban a vártál korábban véget érhet a benzinüzemű járművek értékesítése

NRGreport | 2022.11.18. 06:00

Franciaország és Spanyolország csatlakozott ahhoz az elköteleződéshez, hogy a korábban tervezettnél öt évvel korábban, vagyis 2035-ig leállítják a benzinüzemű járművek értékesítését, ami része az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás felgyorsítására irányuló erőfeszítéseknek.

Az országok az egyiptomi Sarm el-Sejkben zajló COP27 klímatárgyalásokon tették ígéretüket, a tavalyi glasgow-i konferencián elindított Zéró Emissziós Járművek Nyilatkozat (ZEVD) új aláíróinak egy csoportja között. – írja a Reuters. 

Az aláírók – köztük országok, önkormányzatok és vállalatok – vállalták, hogy 2035-re  a vezető piacokon, 2040-re pedig az egész világon átállnak a nulla károsanyag-kibocsátású járművek értékesítésére.

Az új aláíró vállalatok között volt a Delta Electronic flottatulajdonos, a Coca-Cola EUROPACIFC Partners és az alkatrészgyártó Valeo is – áll a brit kormány közleményében.

Az egy évvel korábbi 130-ról 214-re nőtt a kötelezettségvállalást alá írók száma. A jövőben a ZEVD-t egy új csoport, az Accelerating to Zero Coalition (Nullára gyorsítás koalíció) felügyelné, amelynek célja, hogy segítse az aláírókat kötelezettségvállalásuk végrehajtásában.

A politikai döntéshozók a személygépkocsik, teherautók és más közlekedési eszközök,például repülőgépek üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére vagy megszüntetésére törekednek, ami a globális felmelegedés egyik fő okozója. A légi közlekedést és a hajózást nehezebb szén-dioxid-mentessé tenni, de a kisebb járművek alacsony kibocsátású technológiája már jól bevált és gyorsan terjed.

A BloombergNEF által közzétett adatok szerint 2022 rekordév lesz a nulla károsanyag-kibocsátású járművek értékesítésében, mivel az elektromos járművek az év első felében az összes értékesítés 13,2%-át tették ki.

Alok Sharma, aki a COP26 elnökeként vett részt a COP26-on, azt mondta, hogy a zéró kibocsátású járművekre vonatkozó ígéret „jelentős mérföldkő, amely összehozza a vezető szereplőket, hogy felgyorsítsák az átállást arra, hogy 2040-re 100 százalékban, a vezető piacokon pedig 2035-re az új autók értékesítése zéró kibocsátású legyen”.

Hozzátette: „A feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban még mindig hatalmas lehetőségek vannak, ezért örömmel indítom el ma hivatalosan is az Accelerating To Zero Koalíciót. Ez a koalíció platformot biztosít az országok számára, hogy tovább és gyorsabban haladhassanak, és hogy egyetlen ország se maradjon le. „

Graham Stuart, Nagy-Britannia éghajlatvédelmi minisztere elmondta, hogy a fejlődő országok elektromos járművekre való átállásának elősegítése érdekében országa másokkal együttműködve támogatási tervet indít. Ez magában foglalja egy olyan eszköztár létrehozását, amely technikai segítséget nyújt az országoknak, és segít összekapcsolni a kormányokat és a vállalatokat a beruházások növelése érdekében.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.