Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Brazília visszatette magát a klímatérképre

Nagy Nikoletta | 2022.11.20. 05:00

180 fokos fordulatot vesz Brazília klímaváltozáshoz való hozzáállása: az új elnök, Lula az ENSZ klímakonferenciáján fogadta meg, hogy felszámolja az erdőirtást.

Az elmúlt majdnem négy évben, Jair Bolsonaro elnöksége alatt Brazília, ez az elképesztő természeti kincsekkel rendelkező ország, a környezetvédelem helyett az illegális erdőirtás megtűréséről volt ismert. Mivel Amazóniát szokták a Föld tüdejeként is emlegetni, ezt korántsem lehetett félvállról venni: a Dél-Amerika Donald Trumpjának is nevezett elnököt szakértők szerint jelentős részben ezért is váltotta le az ország lakossága. Az új, baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva már teljesen másként áll a környezetvédelem témájához.

Lula, aki hivatalosan 2023. január 1-jén lesz majd elnök, az ENSZ klímakonferenciáján, a COP27-en beszélt a terveiről a nagyközönségnek. A politikus megígérte, hogy véget vet az Amazonas irtásának, és elkapja a klímabűnözőket.

Lula mindössze szűk két héttel a szoros választási győzelme után először lépett fel nemzetközi porondon, és találkozott az Egyesült Államok, Kína és az EU vezetőivel az egyiptomi Sharm el-Sheikhben megrendezett klímakonferencián.

“Nem szabad tovább rohannunk a szakadékba. Védett Amazonas nélkül nincs klímabiztonság a világ számára” – mondta, és kijelentette, hogy kormánya számára a klímaváltozás a legfontosabb feladat, írja a BBC. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne pusztítsuk el az erdőket, és ne pusztítsuk élővilágunkat.”

Bár kétségtelen, hogy Brazília új elnöke tele van ambícióval az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, elemzők szerint igazi kihívás lesz, hogy ezeket az ígéreteket tényleg valóra is váltsa. Lula nem nyert ugyanis túl sok szavazattal az elnökválasztáson, ami magával hozza, hogy az ország mélyen megosztott, komoly feladat lesz egyesíteni a közakaratot. Az elnök azonban optimistának tűnik: a COP27-en elmondta, hogy Brazília majd most bebizonyítja, hogyan lehet jólétet teremteni anélkül, hogy tönkretennék a környezetet. “Lehetetlen elválasztani a globális felmelegedés és a szegénység megfelelő kezelését” – mondta. “Brazília gondoskodni fog arról, hogy a fejlődő országok megkapják azt a pénzt, amelynek segítségével a klímaváltozás hatásaival foglalkozni tudnak.”

Arra is ígéretet tett, hogy megvédi az őslakosokat, akiknek földjét Jair Bolsonaro jelenlegi elnök vagy elkobozta, vagy nem tett az ellen semmit, hogy mások kisajátítsák.

Ezek az ígéretek globális szinten is nagyon szerencsések, hiszen az Amazonas erdőirtása Bolsonaro idején rekordszinteket ért el, ami nemcsak Brazília, de az egész bolygó számára probléma. Az őslakosok szerint a jelenlegi elnök teljesen felszámolta az esőerdőt és az őslakosokat védő törvényeket. 

John Kerry, az Egyesült Államok klímaügyi megbízottja kijelentette, hogy bízik abban: Lula teljes fordulatot fog hozni Brazília környezetvédelemmel kapcsolatos megközelítésében. Isabella Teixeira, Brazília volt környezetvédelmi minisztere azt mondta a BBC News-nak, hogy “a világ” most “átöleli Brazíliát” a klímatalálkozón.

Lulának bőven lesz mit tennie: szakértők szerint újjá kell építenie a környezetvédelmi ügynökségeket, feloldani az Amazonasnak szánt pénzalapot, amely elősegíti az esőerdő megőrzését, és meg kell küzdenie az Amazonast kizsákmányoló bűnözőkkel. Mindezt úgy, hogy jelentős ellenzékkel kell majd szembenéznie a kongresszusban.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.