Fenntarthatóság

Görögország egyre vonzóbb a megújuló energia befektetések szempontjából az EY szerint

NRGreport | 2022.11.20. 06:10

Görögország új jogszabályokkal és folyamatban lévő pályázati eljárásokkal tett erőfeszítései a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítására a 16. helyre juttatták az országot az EY legutóbbi, az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából értékelő indexe alapján.

Ez igen nagy előrelépés, hiszen a 2021-ben Görögország a 21.helyen végzett. Az Ernst & Young Global (EY) által készített újabb, pontosabban 60. jelentésből (RECAI 60) kiderül, hogy Görögország számára kedvezően hatott a júniusban elfogadott jogszabály, amely felgyorsítja az új megújulóenergia-projektek engedélyezési folyamatát, és amely az engedélyezési eljárásokat az eddigi öt évről 14 hónapra rövidíti le. A törvény emellett 2030-ig legalább 3,5 GW akkumulátoros energiatárolási kapacitás kiépítését és a megújuló energiaforrások hálózati csatlakozásának növelését is előírja, támogatva a 25 GW, nem vízerőművi megújulóenergia-kapacitásra vonatkozó nemzeti célt ugyanerre az évre. – írja a renewablesnow.

Az EY szerint az első tengeri szélenergiáról szóló törvény augusztusi elfogadása szintén nagy lendületet adott a megújuló energiaiparnak. Az ország jelenleg az árverésre szánt zónákat határozza meg, mivel az évtized végéig legalább 2 GW tengeri szélerőművet kíván építeni.

Görögország legutóbbi, szeptemberi megújulóenergia-tenderén 538,4 MW kapacitást ítéltek oda, ebből 372 MW napenergia.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.