Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Porsche és a F1 – A remény rabjai

Benedek Attila | 2022.11.21. 12:15

A sportautógyár Fomula-1-es szereplése, a nyárig teljesen biztosnak tűnt. Új álomcsapat jött volna létre, de az energiaitalos istálló kihátrált a társulásból. Azonban még maradt remény a Porsche F1-es szerepléséhez.  

A Porschét senkinek sem kell bemutatni, a német autógyár az 1950-es évek óta készíti személy és versenyautóit. Eddig háromszor szerepeltek gyári szinten az F1-ben.

Az első korszak 1957 és 1962 között zajlott, 1961-ben a csapat harmadik lett a gyártók versenyében. A márka legjobb eredményét Dan Gurney érte el, amikor 1962-ben megnyerte a Francia Nagydíjat. Ezt követően kiszálltak a legmagasabb szintű autósportból és a sportkocsi versenyzésre koncentráltak.

A következő F1-es kalandnál csak motorokat szállítottak. Erre a McLaren arany korszakként emlékezhetünk, mikor a Porsche által szállított motorokkal, két konstruktőri és három versenyzői vb címet szerzett az angol csapat. A V6-os turbómotorokon a TAG felirat is megjelent, amely egy Közel-Keleti támogató.

Párhuzamos vonalak

A nemrég tőzsdére lépett vállalat, nagyon okosan alakítja a modell kínálatát. Viszonylag gyorsan megjelentek a tisztán elektromos autókkal, plusz a tölthető-hibridekkel (PHEV). A Taycan eladásai nemrég lépték át a 100 ezres darabszámot, miközben az első modellek már bőven túl vannak a 100 ezredik kilométerükön. Közben a Boxster/Cayman modell család és a Macan utódja már javában készül. Ezekben az autókban az a közös, hogy már tisztán elektromosak lesznek.

A gőzerővel történő elektromosítás mellett, a Porsche meghagyta a benzines motorokat, a Porsche Szuper kupában pedig szintetikus benzint használnak. Plusz, aktívan fejlesztik – más német cégekkel együtt – az e-fuel néven is futó szintetikus üzemanyagok nagyüzemi gyártását. A chilei kísérletről itt olvashat.

A Formula-1-es szereplés céges üzenet és mindenféle szempontból passzolna a Porschéhoz. Az első közös pont, hogy az F1 2026-tól végre már teljesen szintetikus, azaz zöld benzint használ. Miközben a rali vébén, azaz a WRC-ben ez már az idén megvalósult.

A turbós motorok is illenek a Porschéhoz, mivel közel fél évszázada, 1975-ben debütált 911 Turbo. Egyébként a legtöbb F1-es nagydíjon régóta megtalálható a Porsche, mert 1993 óta, betét futamként szerepel a Porsche Carrera márkakupa.

A biztos pont

A legutolsó szalmaszálat a F1-es szereplésre, a Williams istálló nyújtja. A Dorlington Capital 2020-ban vásárolta meg a legendás csapatot. Az amerikai befektetési társaság, szeretne ebből az üzletéből is pénzt látni, így az istállóban a Porsche résztulajdon vásárlása jól jönne nekik.

A jelenlegi Williams csapatvezető Jos Capito, akinek a korábbi munkahelye a VW ralicsapatánál volt. Az ő vezetése alatt, legyőzhetetlen volt a VW Polo a világbajnokságon. Mivel a VW konszern tagja a Porsche is, így könnyen találhatnak kapcsolódási szálakat.

Formula-E

A Porsche gyári csapattal részt vesz a Formula-E-ben, amely egy ideje világbajnoki szinten fut. Az előttünk álló szezonban kerülnek bevetésre az új autók, amely még gyorsabbak és erősebbek az elődjeiknél.

 

Kép forrása: Porsche

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.