Trading

Rekordot döntött a régióban a gáztárolókba töltött gáz mennyisége

Takács Csongor | 2022.11.21. 01:53

Az európai gáztárolók valószínűleg ezen a héten tetőztek a tél előtt, miután a feltöltési szezon hossza és a tárolókba betáplált gáz mennyisége rekordot döntött a régióban: történelmi mennyiségben és ideig tartott a feltöltés.

A Gas Infrastructure Europe szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság készletei november 13-án elérték az 1079 terawattórát (TWh).

Azóta kissé csökkentek, mivel a hideg időjárás és az alacsonyabb árak hatására kissé megnőtt a fogyasztás, mindez valószínűleg a nyári feltöltési szezon végét és a téli lemerülés kezdetét jelzi.

A feltöltési szezon azonban már így is minden idők leghosszabbja és legnagyobbja volt.

Az európai országok arra törekedtek, hogy maximalizálják a tárolókba betáplált gázmennyiséget attól való aggodalmukban, hogy megvédjék magukat az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges megszakításaitól az idei télen.

  • A feltöltés a szokásosnál korábban, március 19-én kezdődött, ami 2011 óta a második legkorábbi időpont, és 11 nappal korábban, mint a 2011-2021 közötti időszak átlaga.
  • A feltöltés (ideiglenesen) a szokásosnál jóval később, november 13-án ért véget, ami a legkorábbi időpont a feljegyzések szerint, és 18 nappal később, mint a medián.
  • A feltöltés rekord hosszúságú, 239 napig tartott, szemben a mindössze 208 napos mediánnal, ami egy teljes plusz egy hónapos tárolási időnek felel meg.
  • A készletek rekordmennyiségű, +788 TWh-val nőttek, ami kényelmesen meghaladja a korábbi +765 TWh-s csúcsot, és a medián +594 TWh-s növekedést.
  • A rekordszintű feltöltöttség biztosította, hogy a készletek +167 TWh-val (+18%-kal vagy +1,60 szórással) a korábbi tízéves szezonális átlag felett tetőztek.
  • A rekordszintű készletfelhalmozás január végén megszüntette a szezonális -129 TWh (-23% vagy -1,37 szórás) hiányt.

A feltöltési szezon korai kezdete, késői befejezése és a rekordszintű betáplálás az európai országokat jó helyzetbe hozza így a téli fűtési szezon és az Oroszországból érkező szállítások esetleges csökkenése előtt.

fotó: FGSZ

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.