Mobilitás

Debrecenbe járt ONA, az önvezető csomagszállító jármű

NRGreport | 2022.11.22. 06:00

Még a nyáron Barcelonában valós városi környezetben tesztelték az ONA autonóm kézbesítő járművet. Az ONA robotot a németországi Hamburgban és a magyarországi Debrecenben is tesztelik.

A teszt a LogiSmile európai projekt része, amelynek célja a gyalogosok, kerékpárosok és futárok számára biztonsági problémákat, valamint levegő- és zajszennyezést okozó forgalmi torlódások csökkentése. Az utolsó mérföldes logisztikai műveletekre szolgáló teljesen autonóm kézbesítő rendszer tehát képes lehet kezelni ezeket a kihívásokat, csökkentve a működési költségeket és a parkolási problémákat, miközben rugalmas, gyors és kényelmes áruszállítást biztosít.

A furcsa járművet november 9. és 16. között láthatták a debreceni járókelők. Az ONA nyilvános bemutatójára november 17-én került sor a Piac utcán, ahol rengeteg érdeklődő figyelhette az önvezető jármű útját. – számolt be Facebook oldalán Papp László, Debrecen polgármestere.

A DKV Zrt. – debreceni közösségi közlekedést biztosító vállalat  közleménye alapján a  teljes projekt során, két különböző önvezető robotot tesztelnek melyek közül az egyik az ONA volz, a másikpedig egy autonóm hub jármű:

  1. Autonóm Kézbesítő Eszköz (Autonomous Delivery Device – ADD), egy közepes méretű autonóm robot, mely az „anyarobotról” leválva kézbesíti a csomagokat a címzettekhez.
    Az ADD prototípusa az „ONA” keresztnevet kapta, melyet a debreceni demonstráción lehet megtekinteni.
  2. Autonóm Hub Jármű (Autonomous Hub Vehicle – AHV), egy „anyahajóként” működő önvezető jármű, amely az utcákon közlekedve, valós forgalmi szituációk között szállítja a csomagokat.

A DKV Zrt. azt is közölte, hogy 2022-től kezdődően indul a Debrecen Smart City Divízió LogiSmile projektje – amelyet az EIT Urban Mobility társfinanszírozásával valósít meg. A LogiSmile projekt célja, hogy a jövő autonóm közlekedési rendszereit több kísérleti városban valós körülmények között tesztelje, így a konzorciumi partnerek rengeteg hasznos információhoz és adathoz jutnak.

Emellett a kísérleti projektnek szintén célja, hogy megmutassa a politikai döntéshozóknak és a várostervezőknek, hogy az autonóm kézbesítő robotok biztonságosak és javítják a városi áruelosztás hatékonyságát. A LogiSmile projekt egy olyan autonóm központi jármű (AHV) megépítését és validálását irányozza elő, amely kisebb robotokkal, autonóm kézbesítő eszközökkel (ADD) és egy távoli háttérirányító központtal működik, amely a fő jármű és a többi eszköz közötti kommunikációt, az adatok gyűjtését és megosztását, a flotta működésének optimalizálását, valamint összetett helyzetek esetén üzembiztos megoldást biztosít.

 

Kép forrása: EIT Urban Mobility

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.