Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

2024-ben kezdődik a világ egyik legnagyobb szélerőműparkjának építése Egyiptomban

S.Rita | 2022.11.23. 01:14

A világ egyik legnagyobb szélerőműparkja 11 milliárd dollárból épül meg Egyiptomban. A létesítmény Európát és Szaúd-Arábiát is ellátná villamos energiával.

Az Abu Dhabi tulajdonában lévő Masdar és az Infinity Power Holdings-ból álló konzorcium 2030-ra fejezi be a 10 gigawattos szárazföldi erőmű építését – mondta el Mohamed Mansour, az Infinity Power elnöke.

Összehasonlításképp: ez a kapacitás nagyjából egyötöde annak, amennyivel az Egyesült Királyság ma rendelkezik a megújuló energia minden formája tekintetében.

Az egyiptomi kormány fogja megvásárolni az energiát, amelynek egy részét a meglévő és tervezett kábeleken keresztül Európába, Szaúd-Arábiába, Szudánba és Líbiába exportálhatják – mondta Mansour egy interjúban a vasárnap véget ért COP27 klímacsúcson Sharm El-Sheikhben.

Az elnök elmondása szerint a vállalatok arra számítanak, hogy még az idén biztosítják a földterületet a projekthez. Mansour szerint két helyszínt vizsgálnak Egyiptom nyugati sivatagában, az egyiket Minya, a másikat Asszuán közelében, ahol a szél sebessége elérheti a 10 méter/másodpercet.

A konzorciumban az egyiptomi Hassan Allam Utilities is részt vesz. Az Infinity Power a Masdar, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb megújuló energiával foglalkozó vállalata és az egyiptomi Infinity közös vállalkozása.

Ugyanez a csoport dolgozik egy egyiptomi zöld-hidrogén létesítményen is, amely 2030-ra évi 480 000 tonna üzemanyagot képes lehet előállítani – mondta Mansour. A két projekt mintegy 80%-át hitelből finanszírozzák, míg a többi pénz részvényekből származik majd.

Afrikai terjeszkedés

Az Infinity Power célja, hogy 2025-ig háromszorosára, 3,75 gigawattra növelje kapacitását Afrikában. A vállalat zimbabwei, guineai és tunéziai projekteket fontolgat, és bővít Dél-Afrikában.

Mansour szerint Afrikában van a legnagyobb szükség az energiatermelésre.

A kontinensen az egy főre jutó áramtermelés aránya az egyik legalacsonyabb a világon, és számos országban rendszeres áramkimaradások hátráltatják a gazdasági növekedést.

Hiszünk a megújuló energiaforrásokon keresztül történő tiszta áramtermelésben, és hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van az áramhoz való hozzáféréshez”.

Az Infinity Power reméli, hogy januárban véglegesíti az amszterdami székhelyű Lekela Power felvásárlását, amely mintegy 1 gigawatt szélerőművi kapacitással rendelkezik.

fotó: weareinfinity.com

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.