Vállalatok

Sokat veszít a feszültségingadozásokon? Már van erre megnyugtató megoldás

Szigeti Miklós | 2022.11.23. 13:33

Az ABB berendezésének használatával 40-50 helyett egy percre sem kell leállnia a termelésnek, az zavartalan maradhat. Aminek az is előnye, hogy nincs többé elmaradt haszon, nem keletkezik többletköltség, ráadásul a projektre fordított összeg akár 2 éven belül megtérülhet – mint ahogy az történt az ABB berendezését már 2019 óta használó hazai szigetelőanyag-gyár esetében.

Forrás: ABB

A magyarországi villamosenergia-hálózat nagyrészt légvezetékekből áll, emiatt rengeteg hiba adódhat. Például a középfeszültségű hálózaton nagyon rövid ideig tartó, úgynevezett feszültségletörések fordulhatnak elő. Ezeket nem nevezhetjük áramszüneteknek, mert nem teljesen nullára esik a feszültség, inkább arról van szó, hogy mondjuk a 22 kilovolt letörik körülbelül 20-ra, 18-ra vagy 15-re.

Ez egy kisfeszültségű, például 230 voltos hálózaton, amilyeneket egy átlagos háztartás használ, azt eredményezi, hogy a 230 volt akár 175V környékére is leeshet, ami egy hajszárítónak vagy kenyérpirítónak nem okoz gondot, egy üzemben viszont egy ilyen feszültség-letörés miatt a teljes gyártósor megállhat, mert ilyen drasztikus feszültségesésnél már azok a berendezések, amelyek vezérlik a gyártósort, nem képesek működni. Annak ellenére, hogy a gyártósoron ezek a letörések nagyon rövid ideig tartanak, néhány száz milliszekundumig, de a legtöbb esetben az ezer milliszekundumot, vagyis az egy másodpercet sem érik el. Tulajdonképpen csak egy villanást lehet látni, de ez is elegendő ahhoz, hogy leálljanak a gyártósorok és kiálljanak hibára, mivel nem ezekre a feszültségszintekre tervezték azok üzemi működését.

Ismerünk olyan, szigetelőanyagokat gyártó céget, amely még a koronavírus-járvány berobbanása előtti, utolsó „békeévben”, vagyis 2019-ben a gyártott termék után óránként átlagosan 2 millió forint haszontól esett el azért, mert a már említett, még oly nagyon rövid idejű leállást követően is csak 40-50 perc eltelte után tudták csak újraindítani a gyártási folyamatot. Miközben a termeléskiesés miatt a cégnek még többletköltsége is felmerült amiatt, hogy a többi berendezés más típusú energiát – jellemzően gázt – fogyaszt, amelyek szintén nem állíthatóak le ezekre a holtidőszakokra.

Forrás: ABB

E problémára kínál megoldást az ABB, méghozzá olyat, amilyet Európában a leggyakrabban a szélerőműveknél használnak. Mivel a szél köztudottan nem állandó sebességgel fúj, a villamosenergia-hálózatra történő kapcsolódáskor a betermelt villamos energiát megfelelő feszültség- és frekvenciaszinten fenn kell tartani. Ez utóbbit biztosítja az ABB berendezése.

Ezt kezdte alkalmazni a példaként felhozott cég, s az eredmény: a berendezés használatának köszönhetően a leállások száma annyira visszaesett, hogy a rövid idejű áramszünetekre a gyártás egy percre sem szakad meg, mert a berendezés képes ezeket a rövid idejű áramszüneteket kvázi áthidalni, a feszültség állandóan 400 Volt és ingadozásmentes. Azóta büszkén mondhatjuk, hogy a cég termelése gyakorlatilag zavartalan.

És végül, de nem utolsósorban az sem mellékes szempont, hogy a projekt 2019-es mintegy félmillió eurós beruházási költsége – ebből 300 ezer euró a berendezés ára – mintegy 2 év alatt megtérülhetett.

 

Támogatott tartalom. 

Képek forrása: ABB, pixabay

  Szigeti Miklós
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.