Innováció

Átadták az első 100%-ban bioalapú 3D-nyomtatott házat Amerikában

S.Rita | 2022.11.25. 01:07

A héten átadták az Egyesült Államokbeli Maine Egyetem produkcióját, a BioHome3D otthont, amely az első, teljes egészében bioalapú anyagokból készült 3D-nyomtatott ház. Ilyen innovatív fejlesztésekkel igyekszik Amerika úrrá lenni a lakáshiányon – ráadásul a megfizethető árkategóriában.

A 600 négyzetméteres prototípus 3D-nyomtatott padlót, falakat és tetőt tartalmaz, mindezt faanyagszálakból és bio-gyantákból. A ház teljes mértékben újrahasznosítható és magas hőszigetelésű, 100%-ban fából készült szigeteléssel. Az építési hulladékot a nyomtatási folyamat precizitásának köszönhetően szinte teljesen kiküszöbölték.

„Államunk a lakhatási válság és a munkaerőhiány tökéletes viharával néz szembe” – mondta el az átadón Janet Mills kormányzó. Majd hozzátette, hogy nagyon örülnek, hogy a Maine egyetem segítette, hogy ilyen kreatívan gondolkodva támogatja az egyre nyomasztó lakáshiány kezelését.

A rengeteg fatermék az erdészeti termékeket gyártó ipart is erősíti, nem mellesleg munkahelyeket is teremt.

Az Egyesült Államokban már-már kritikus helyzetet okoz a megfizethető lakások hiánya. A National Low Income Housing Coalition jelentése szerint országos szinten több mint 7 millió megfizethető lakásra lenne szükség. Csak Maine államban -a Maine Affordable Housing Coalition szerint-  mintegy 20,000 lakás hiányzik, és ez a szám évről évre növekszik. Maine államban az alacsony jövedelmű bérlők közel 60%-a jövedelmének több mint felét költi lakhatásra. Ezt a tarthatatlan helyzetet súlyosbítja a munkaerőhiány és az ellátási lánc által vezérelt anyagár-emelkedés kettős kihívása – áll a cég közleményében.

A bemutató eseményen részt vettek az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának energiahatékonysági és megújuló energiáért felelős főtanácsadói, valamint az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium energiatudományi és -technológiai laboratóriumának társigazgatója is, majd átvágták a szalagot.

Szalagátvágás ceremónia a 3D nyomtatott ház átadón

A technológia célja a munkaerőhiány és az ellátási lánc problémáinak kezelése, mert ezek okozzák a magas költségeket többnyire, s beszűkítik a megfizethető lakások kínálatát. Az automatizált gyártás és a helyszíni gyártáson kívüli gyártás révén kevesebb időre van szükség a helyszínen az otthonok építéséhez és felszereléséhez. A bőséges, megújuló, helyi forrásból származó faanyag alapanyagból történő nyomtatás csökkenti a korlátozott ellátási lánctól való függőséget. Ezek az anyagok támogatják a helyi erdei termékipar újjáélesztését, és ellenállóbbak a globális ellátási lánc megszakadásaival és a munkaerőhiánnyal szemben.

Az UMaine-ben kifejlesztett fejlett gyártási folyamatok és anyagok segítségével a jövőbeli alacsony jövedelmű otthonok testre szabhatók, hogy megfeleljenek a lakástulajdonosok helyigényének, energiahatékonyságának és esztétikai preferenciáinak. Fontos, hogy a gyártási technológia és az anyaggyártás felfuttatásával az otthonvásárlók gyorsabb szállítási ütemtervekre számíthatnak.

A prototípus jelenleg egy alapzaton áll, és hő-, környezeti és szerkezeti megfigyelésre szolgáló érzékelőkkel van felszerelve, hogy teszteljék, hogyan teljesít egy zordabb maine-i tél során. A kutatók arra számítanak, hogy az összegyűjtött adatokat a jövőbeli tervek javítására használják majd fel.

A BioHome3D-t négy modulban nyomtatták ki, majd a helyszínre szállították és fél nap alatt összeszerelték. Az áram két órán belül működött, és csak egy villanyszerelőre volt szükség a helyszínen.

A meglévő technológiákkal ellentétben a BioHome3D-t teljes egészében nyomtatták, beleértve a padlót, a falakat és a tetőt is. A felhasznált bioanyagok 100%-ban újrahasznosíthatóak, így dédunokáink teljes mértékben újrahasznosíthatják a BioHome3D-t.

A nyomtatott házat az amerikai energiaügyi minisztérium Hub and Spoke programjának finanszírozásával fejlesztették ki az UMaine és az Oak Ridge National Laboratory között. A partnerek között szerepelt a MaineHousing és a Maine-i Technológiai Intézet.

fotók: umaine.edu

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.