Mobilitás

Neom – A jövő városa, ami zöld energiával működik  

Benedek Attila | 2022.11.25. 09:10

Valósággá válhat a Közel-Keletre álmodott, fenntartható város, ahol a fókusz a zöld energiákra és az autómentes közlekedésen lenne. A Szaúd-Arábiai szuper projekt, a jelek szerint nem csak egy megalomán álom. Nemrég elkezdték az építését.

Nem ismételnénk a már tudott dolgokat a The Line-ról és az azt körülvevő Neom elnevezésű különleges gazdasági övezetről. Itt és itt találhatóak az alap információk a sivatag közepén létesülő hatalmas projektről.

A lényeg, hogy kilencmillió lakosnak otthont adó új megacity-t terveztek, amely hossza 170 kilométer, a magassága 500, a szélessége pedig 200 méter. Az új város számtalan dologban különbözik a ma megszokottaktól. Az egyik a területe. A The Line, azaz a vonal, mindössze 34 négyzetkilométert foglal el a sivatagból. Ezzel szemben az ugyanekkora lakosú London 1579 négyzetkilométeren terül el.

Eltérő módszer

A közlekedés is eltér az eddig használt városi modellektől. Az épület alatt lévő gyorsvasút segítségével a két végpont között mindössze 20 perc a menetidő. A függőleges irányba történő helyváltoztatásban nulla szennyezőanyag kibocsátású, egyéni és csoportos személyszállító eszközök segítenek. Ezért ha valaki el akar jutni az 50. emeleten lévő futball stadionba, akkor ezt gyorsan meg tudja tenni.

A lényeg, hogy nincsenek utak és autóközlekedés. Maximum 5 perc gyaloglással könnyen célt lehet érni a gyorsvasút megállójától vagy a különféle beltéri elektromos járművektől. Neomban bevetik majd az óriás drónnak kinéző repülő autókat is. Ezen számos repülős és autós cég dolgozik.

Fotó: neom.com

A működtetés

Ami az energiát illeti – itt könnyebb a dolga van a várostervezőknek, mint Woven City-ben. A Toyota kísérleti városa Japánban épül, a fenntarthatóság és az új energiák jegyében. A távol-keleti projektekben a zöld hidrogén került a fókuszba.

A szaúdi különleges övezetben fenntartható módon oldják meg az energia előállítását, a fő csapásirányt a napenergia jelenti. Okosan választották ki a területet, mert Neom és és a környék hőmérséklete 10 fokkal alacsonyabb, mint az az arab világban megszokott. Az épületen belül speciális tükörrendszer biztosítja a napfényt. A városon belüli optimális hőmérséklet természetesen pontosan szabályozott.

Fotó: neom.com

Iparosítás, fenntartható módon

Az, hogy Neom milyen jól ki lett találva, és be lett illesztve a kőolajból meggazdagodott arab ország jövőképébe, azt az Oxagon is bizonyítja. A Vörös-tenger partján lévő város több dolog miatt különleges. A fekvése zseniális, ugyanis a közelben lévő Szuezi-csatornán halad át a világ áruforgalmának 13 százaléka. A szupermodern és nagymértékben automatizált kikötő segíti az áruk továbbítását. Ez a hi-tech megoldás szükséges is, mivel az Oxagon a világ legnagyobb úszó városa. Az itt működő üzemekből, raktárakból, logisztikai központokból a hajókra kerül az áru. Természetesen személy- és teherforgalmat bonyolító reptér is található a közelben.

Fotó: neom.com

A vízre települt város, 2030-ban 70 ezer főnek biztosít majd munkahelyet. Az energia témája itt is kulcsfontosságú. A fenntarthatóságra épülő iparváros természetesen kihasználja a fekvését. Ennek köszönhetően a tengerpart melletti szélenergiát is felhasználják. A napenergia alkalmazását nem is kell említeni. Nagy szerepet szánnak még a zöld hidrogénnek. Az említett módokon megtermelt áramot, akkumulátorok segítségével tárolják. Így válik szuper zölddé a The Line mellett az Oxagon is.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.