Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

40 százalékkal kevesebb munkaerő kell az elektromos autókhoz

Nagy Nikoletta | 2022.11.26. 10:00

A Ford vezérigazgatója szerint ez probléma, és a cégnek több alkatrészt kell majd házon belül gyártania, hogy megtarthassa a munkaerőt, ha az elektromos átállás felgyorsul.

Az elektromos autókról általában környezettudatosságuk, energiahatékonyságuk, teljesítményük vagy éppen a vezetési élmény kapcsán szoktunk beszélni, kevésbé gyakran érintett téma az, hogy mennyi munkaerőre lesz szükség a gyártásukhoz. A Ford vezérigazgatója, Jim Farley most erről is beszélt, és a Financial Times szerint elmondta: mintegy 40 százalékkal kevesebb emberre van szükség egy elektromos autó összerakásához, mint a hagyományos, benzinnel vagy dízellel működő kocsihoz. 

Farley cége azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a globális eladások fele elektromos járművekből származzon, ehhez pedig, ahogy a mellékelt ábra mutatja, át kell gondolnia a munkafolyamatokat is. A vezérigazgató azt mondta: több alkatrészt kellene házon belül gyártani, hogy megtarthassa a munkaerőt az átállás során is.

„Egy teljesen új ellátási láncot kell kiépítenünk az akkumulátorok, a motorok és az elektronika terén” – mondta Farley egy, az autóipari dolgozók sokszínűségével foglalkozó konferencián.

Az elektromos járművekre való átállás várhatóan csökkenti a munkahelyek számát az autóiparban, mivel ezeket kevesebb alkatrészből szerelik össze, mint a belső égésű motorral hajtott autókat. Az Egyesült Autóipari Dolgozók Szakszervezete 2018-ban úgy becsülte, hogy az elektromos járművekre való átállás az általa képviselt 400 000 dolgozóból 35 000 munkahely elvesztését jelentheti. De nem csak az amerikaiak számolnak így: egy német munkacsoport jelentése szerint az ország autószektora 400 000 munkahelyet veszíthet el a következő évtizedben az elektromos energiára való átállás miatt.

Farley július óta mondja, hogy a Fordnak „túl sok alkalmazottja van”. Augusztusban 3000 dolgozónak mondtak fel, a vezetők pedig „versenyképtelennek” nevezték a cég költségstruktúráját a többi autógyártóhoz képest. A Fordnak 183 000 alkalmazottja volt 2021 végén.

Az autógyártók hagyományos ellátási láncait fokozatosan felváltják az akkumulátorok, az elektromos autók vagy teherautók legértékesebb alkatrészeinek gyártása. A Tesla és a Panasonic 2014 óta dolgozik együtt akkumulátorok előállításán az elektromos autógyártó első nevadai gigagyárában.

A Ford és a General Motors az SK Innovation, illetve az LG Chem akkumulátorgyártókkal együttműködve épít gyárakat az Egyesült Államokban, hogy akkumulátorokat szállítsanak a bővülő elektromos kínálathoz.

Az, hogy a Ford vállalati stratégiája a vertikálisabb integráció felé tolódik el, a vállalat kezdeti időszakára vezethető vissza, amikor az alapító Henry Ford erdőket, vasbányákat, mészkőbányákat és még egy gumiültetvényt is birtokolt Brazíliában a vállalat ellátási láncának teljes ellenőrzésére. Könnyen lehet, hogy az elektromos autók előretörésével hasonlóan egy kézben kell majd tartani minden folyamatot, ha az autógyárak meg akarják tartani a dolgozóikat.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#elektromos autó   #Ford  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.