Elemzés

Nem segít sokat az európai szénátmenetbe öntött rengeteg pénz

Nagy Nikoletta | 2022.11.26. 11:00

A klímaváltozás elleni küzdelemben nem sokat érnek az uniós támogatások, egy friss jelentés szerint nem sok előrelépést sikerült elérni a segítségükkel.

Az Európai Számvevőszék (ECA) szerint a szénrégióknak nyújtott uniós támogatás keveset ért el a globális felmelegedés mérséklésében. A jelentés a 2014-2020 közötti mintegy 12,5 milliárd eurós segélyalap hatásait elemezte. Az EU szénrégióira elkülönített eurómilliárdokkal szinte semmi előrelépést nem sikerült elérni. Az ECA jelentése kitért az energiaellátás és a munkahelyteremtés kérdéseire is, egyikben sem látni a befektetett pénz eredményét. Az átvizsgálás hét németországi, lengyelországi, romániai, csehországi és spanyolországi szénrégióra gyakorolt hatást figyelt meg.

A Balcan Green Energy News szerint a számvevőszék úgy ítélte meg, hogy a támogatásnak korlátozott volt a hatása a munkahelyteremtésre és az energetikai átállásra. Az ellenőrzés azt is kimutatta, hogy a szénfelhasználás általános csökkenése ellenére ez a fosszilis energiatermékek továbbra is jelentős károsanyag-kibocsátási források marad azokban a tagállamokban, amelyek támogatásban részesültek az energetikai átálláshoz. A lefedett időszakban a források felhasználása az egészségügytől a közlekedési infrastruktúrán át és az életminőség javítását célzó projektekig terjedt, illetve jutott  ösztönzésre is a szénrégió megújuló energiaforrásokra való átállására. A jelentés megállapította, hogy a vizsgált területeken a támogatások nem gyorsították a megújuló energia fejlődését.

Az EU Green Deal értelmében a szén fokozatos kivezetése az energiatermelésből elengedhetetlen a 2030-ra kitűzött éghajlati célokhoz és a klímasemlegességhez, legalább is akkor, ha ezeket a célokat az évszázad közepére el akarjuk érni. Bár a század eleje óta jelentősen csökkent a termelés az uniós országokban, a 2019-es adatok szerint az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért továbbra is a szénégetés volt a felelős.

Ami a foglalkoztatottságot illeti, fontos, hogy a szénrégiókban a széniparban dolgozó, az átállás miatt munkahelyüket elvesztő emberek foglalkoztatásáról az országok gondoskodjanak. A jelentés szerint az elbocsátott munkavállalók „általában pozitív munkaerő-piaci helyzettel” találkoztak a legtöbb szénrégióban, és jó arányban részt vettek az Európai Szociális Alap által támogatott képzéseken, de a pontos ellenőrzéshez hiányoztak a részvételükről szóló adatok.

Ezekben a régiókban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó beruházások révén létrejövő munkahelyek száma viszonylag alacsony volt, különösen a régiókban lévő munkanélküliek összlétszámához képest.

2020-ban az EU létrehozta az Igazságos Átmenet Alapot (JTF), amely további 19,3 milliárd eurót biztosít a klímasemlegességre való átállás támogatásához. A mostani ellenőrzés arra a megállapításra jutott, hogy fennáll annak a veszélye: a JTF a zöld energiaforrásokra való átállás nélkül is elkölthető, így gyakorlatilag nem éri el a várt eredményt a támogatás.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.