Fenntarthatóság

Az orosz-ukrán háború tönkreteszi a természetet is

Nagy Nikoletta | 2022.11.28. 11:00

Az orosz-ukrán háború hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásához és széleskörű környezetpusztításhoz vezetett – mondta az ukrán környezetvédelmi miniszter.

Az EuroNews szerint a miniszter a COP27-en hívta fel az országok figyelmét, hogy az oroszokat felelősségre kell vonni ezért is. „Oroszországnak nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ előtt is felelősséget kell vállalnia” – mondta Ruszlan Strilec környezetvédelmi miniszter.

Ukrajna közölte, hogy bizonyítékokat gyűjt a környezeti bűncselekményekről, amelyekkel bepereli Oroszországot, és platformot indít a katonai akciók által okozott környezeti károk értékelésére.

Ukrajna azt mondja, hogy a háború februári kezdete óta több mint 2200 környezeti kárról gyűjtött bizonyítékot, amelyek összesen 37,8 milliárd euróba fájnak az országnak. A talajkár és a levegőszennyezés önmagában 11,9, illetve 25,5 milliárd eurós költséget jelent.

Kijev azt reméli, hogy az új platform „egyesíti a nemzetközi megközelítéseket a környezeti és éghajlati károk felméréséhez”, és „erősíti a nemzetközi együttműködést a fegyveres konfliktusok által érintett környezet helyreállítása érdekében” – mondta Strilec.

Az ukránok azt is állítják, hogy a háború közvetlenül 33 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetett. Ha a háborúnak vége, az még nem állítja meg a plusz kibocsátásokat sem, hiszen az ország újjáépítése további 49 millió tonna károsanyag-kibocsátást okoz majd.

„Az agresszor országnak vállalnia kell a felelősséget a tetteiből származó üvegházhatású gázok kibocsátásáért” – áll az ország környezetvédelmi minisztériuma jelentésében, amely felvázolja a károk mértékét.

Eddig több mint 2200 környezetkárosítási esetet jegyeztek fel – mondta Strilec. „De a fő kihívás minden környezeti kárért pert indítani” – mondta. Az ukránok mindenkit felszólítanak, hogy csatlakozzon az emberi civilizáció életéért folytatott harchoz. Nemcsak Ukrajnának, hanem az egész világnak is felelősséget kell követelnie Oroszországtól – mondta a miniszter.

Ukrajna szerint hozzávetőleg 600 állatfaj, valamint 750 növény- és gombafaj van veszélyben a háború miatt, köztük a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő fajok is. Február 24. óta az ország 120 delfinpusztulást is dokumentált a Fekete-tenger ukrajnai részén. A háború az erdőket, a vízkészleteket és az infrastruktúrát is megrongálta, a mezőket pedig szennyezte, hogy az ide elhelyezett aknákról már ne is beszéljünk. 

Körülbelül 2,45 millió hektár ukrán erdő sérült, amelyeket helyre kell állítani, a védett területek 20 százalékát érintette a háború. Az ukránok szerint a háború a becslések szerint 7,8 millió eurós veszteséget okozott a vízkészletekben. Becslések szerint mintegy 7,7 milliárd euróra lesz szükség az öntözés, a vízelvezető és a hidrotechnikai rendszerek helyreállításához.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.