Mobilitás

Az új technológiák miatt kevésbé megbízhatók az elektromos autók

Nagy Nikoletta | 2022.11.28. 10:00

Az elektromos autók a legkevésbé, a hibrid kocsik pedig a leginkább megbízható járművek közé tartoznak egy friss jelentés szerint.

Egy friss jelentés szerint az elektromos autók jelenleg a legkevésbé megbízható járművek, írja a CNBC. A Consumer Reports rangsora szerint az elektromos járművek kullognak a lista végén a megbízhatóság szerint az autóiparban. A hibrid és benzines autókkal és teherautókkal összehasonlítva a teljes mértékben akkumulátorral működő elektromos járművek a legrosszabbul teljesítő szegmens, a hagyományos kisteherautóktól eltekintve.

A megbízhatósági problémák várhatóak voltak az elektromos járművekkel kapcsolatban, mivel a legtöbb autógyártó – a szegmensben korán megjelenő Tesla kivételével – teljesen elektromos modelleket csak az elmúlt években dobott piacra, mondta Jake Fisher, a Consumer Reports autótesztelési igazgatója. Azt mondta, hogy a vállalatoknak egyelőre még nem volt idejük a megbízhatóságot befolyásoló problémák megoldására.

Mivel az elektromos autókat vásárlók általában a technológiát kedvelő korai alkalmazók, az autógyártók számos egyéb, számukra érdekes funkcióval is ellátják a modelleket, ami szintén problémákhoz vezethet. „Az autógyártók az elektromos járműveket technológiai tesztjárművekként is használják minden új technológiához, amelyet ki akarnak próbálni” – mondta Fisher a CNBC-nek. „Ezzel együtt nem csoda, hogy sok lehetséges probléma adódik velük.”

A Consumer Reports több mint 300 000 jármű tulajdonosát kérdezte meg a 2000-es és 2022-es modellévek között, és ezeket az adatokat használta fel a 2023-as évjáratú járművek megbízhatóságára vonatkozó előrejelzésekhez.

A jelentés 24 nagy múltú autómárkát vizsgált, a 275 modell közül hét márkától mindössze 11 modell volt teljesen elektromos jármű. Több mint 2000 Tesla tulajdonosát is megkérdezték. Az elektromos járművek listájának élén a Kia EV6 végzett, amely jóval átlagon felül teljesített. Az elektromos járművek megbízhatósági rangsorának végén az elektromos Hyundai Kona végzett. 

A teljesen elektromos járművek, amelyek közül sok csak az elmúlt években jelent meg, idén minden korábbinál nagyobb szegmenst alkottak a listán, de még mindig csak egy kis szegmenst képviselnek a piacon. Az állami ösztönzők és az új környezetvédelmi szabályozások lehetővé tették a teljesen elektromos autók szélesebb körű elterjedését az Egyesült Államokban és azon kívül. A támogatások nagyrészt azért születtek, hogy az országok megpróbálják csökkenteni a közlekedésből származó légszennyezést.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint egy hibrid vagy teljesen elektromos jármű töltése ugyan okoz szennyeződést, ha az áram nem tiszta forrásból érkezik, de az autók vezetésének teljes kibocsátása alacsonyabb, mint a benzinüzemű autóké. Az elektromos járművek idővel „zöldebbé” is válhatnak, ahogy a tiszta vagy megújuló erőforrásokból, például az atomenergiából, nap- és szélenergiából származó energia növekszik.

A teljesen elektromos járművekkel ellentétben a hibrid autók és teherautók bizonyultak a legmegbízhatóbbak a tanulmányban. Ennek nagyrészt az az oka, hogy sok hibrid, például a Toyota Prius, évek óta a piacon van, így az autógyártók képesek voltak megoldani a felmerült problémákat. A márkák idei megbízhatósági listáját a Toyota, a Lexus, a BMW, a Mazda és a Honda vezeti,  mindegyik az átlag feletti megbízhatósággal rendelkezik. A 10 legmegbízhatóbb márka közül hét japán és koreai autógyártó.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.