Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A párizsi klímaegyezményhez hasonló megállapodás kéne az állatok védelmére is

Nagy Nikoletta | 2022.11.28. 09:00

A klímaegyezményt megfogalmazó szakemberek szerint a COP15 biodiverzitási konferencián az állatok és növények védelmére is hasonló megállapodást kellene kötni, mint amilyet Párizsban a klímavédelemre sikerült.

A globális felmelegedés nem korlátozható 1,5 Celsius-fokra a természet védelme nélkül – figyelmeztetnek a 2015-ös párizsi klímaegyezményt megfogalmazó szakértők. 

A COP15 hasonló, mint a klímaváltozással és globális felmelegedéssel foglalkozó ENSZ-konferenciák, csak a biodiverzitást tartja szem előtt. Idén Montrealban lesz, miután a korábbi házigazda, Kína négyszer elhalasztotta az eseményt a COVID-19 világjárvány miatt.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény – amely a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alá kívánja korlátozni – szakértői közös közleményt adtak ki, amelyben felszólították a világ vezetőit, hogy kössenek hasonló megállapodást a természettel kapcsolatban – írja az EuroNews.

„Nincs út a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához a természet védelmére és helyreállítására irányuló intézkedések nélkül” – áll a Párizsi Megállapodás megtervezésében közreműködő Laurent Fabius, Manuel Pulgar-Vidal, Christiana Figueres és Laurence Tubiana által aláírt nyilatkozatban. A szakértők hozzáteszik, hogy a COP15 „példátlan” lehetőség lesz a természet biodiverzitás-csökkenésének megfordítására.

A december 7-19-re tervezett COP15 tárgyalásokon a nemzeti delegációk új globális megállapodást kötnek a vadon élő állatok populációinak védelméről és a tájak folyamatos romlásának megállításáról. 

A mérföldkőnek számító 2015-ös klímamegállapodás megalkotói egy teljes értékű „Párizsi Megállapodás a természetért” megkötését szorgalmazzák, amelynek értelmében az országok nemzeti védelmi célokat tűznek ki, és rendszeresen beszámolnak az elért haladásról.

A klímaváltozás gyorsan a biológiai sokféleség csökkenésének elsődleges mozgatórugójává válik – magyarázzák közleményükben. Az emberiség egyre gyorsuló tpusztítása aláássa a természet azon képességeit, hogy kulcsfontosságú szolgáltatásokat nyújtson, beleértve az éghajlatváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást. Éppen ezért a klímaváltozás mérsékléséről sem lehet anélkül beszélni, hogy a biodiverzitás fenntartását is szem előtt tartanánk.

A Földön öt tömeges kihalási esemény történt, és a tudósok úgy vélik, hogy a bolygó hatodik eseménye már folyamatban van, az állat- és növényfajok 10 millió éve nem látott ütemben pusztulnak. A vadvilág válságát az élőhelyek elvesztése és a szennyezés okozza, a klímaváltozás pedig egyre nagyobb veszélyt jelent a globális hőmérséklet emelkedésével.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.