Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az olaj és gázkorszak végét követelik Afrika megújuló potenciálját hirdető helyi vezetők

Takács Csongor | 2022.11.29. 03:30

A következő tizenkét hónapot azzal kell töltenünk, hogy 2023-ban biztosítsuk, hogy az olaj- és gázkorszak végét hirdessük meg – közölte Mohamed Adow a Power Shift Africa igazgatója.

 

A kommunikációban egyre erősődő hangokakat hallató afrikai vezető szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar uralma kezd megroppanni. Például mert végre először fordult elő, hogy egy koppenhágai döntési dokumentumban a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó megfogalmazás szerepelt.

A csúcstalálkozón részt vevő világ vezetői, mint például William Ruto, Kenya elnöke, a tiszta energia előnyeit hirdették.

Adow szerint annak, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar kezd idegessé válni, egyértelmű másik jele, hogy mostanában hány lobbistát küldenek ezekre az éves éghajlat-változási tárgyalásokra, hogy megpróbálják megzavarni azokat, hogy a saját szennyezési terméküket reklámozzák.

Afrika a világ megújulóenergia-potenciáljának 39%-át tartalmazza.

“Még hosszú út áll előttünk, és a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok közömbössége az általuk okozott éghajlati szenvedésekkel szemben nem ismer határokat. De a sebezhetőek győzelme Sharmban megmutatja, hogy mit lehet elérni, ha elég ember áll egy jó ötlet mögé, és bizalmat ad nekünk, hogy véget tudunk vetni a világ fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének, és véget is kell vetnünk ennek”tette hozzá Mohamed Adow.

A Power Shift Africa küldetése, hogy mozgósítsa az éghajlatvédelmi fellépést Afrikában. A médiában és a nyilvános kommunikációban aktív mozgalom igyekszik komoly kommunikációs erőkkel hallatni az afrikai hangokat, és azokat érvényesíteni. A PSA segíti az afrikai civil társadalmi szervezetek, technikai szakértők és magas szintű vezetők célzott platformjainak létrehozását, amelyek közösen lépnének fel a kontinens hatalmas megújulóenergia-potenciáljának gyorsabb és szélesebb körű kiaknázására irányuló, Afrika által irányított, átalakító jellegű erőfeszítések biztosítása érdekében. A 100%-ban megújuló energiára való “igazságos” áttérésre törekednek.

Eredményes volt-e a Cop27?

Azon túlmenően, hogy a fosszilis tüzelőanyagok leállításának tempója heves vita tárgyát képezte, az kétségtelenül előrelépés volt, hogy a Cop27-ben részt vevő országok megállapodtak egy un. speciális “veszteség- és káralap” létrehozásában, amely ténylegesen kártalanítaná azokat az embereket, akiket a legsúlyosabb éghajlati hatások értek.

Az, hogy ez egyáltalán napirendre került, önmagában nagy eredmény. Azonban az alap létrehozása még nem elégséges, vallják az aktivisták, hiszen jelenleg az egy üres edény. A következő feladat az lenne, hogy a pénz eljusson az alapon keresztül a rászoruló közösségekhez.

fotó: PSA

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.