Vállalatok

Giga méretű bioüzemanyag-gyártó vállalatot vásárolt a Shell

Takács Csongor | 2022.11.30. 01:52

A Shell bejelentette, hogy közel 2 milliárd dollárért felvásárolja a dániai székhelyű, megújuló földgázt (RNG) előállító Nature Energyt egy olyan üzlet keretében, amelytől „kétszámjegyű hozamot” vár.

 

A brit nagyvállalat közölte, hogy a vállalat 100 százalékát megvásárolja a jelenlegi tulajdonosoktól – a Davidson Kempner Capital Management fedezeti alaptól, a londoni székhelyű Pioneer Point Partners magántőke-befektetési társaságtól és a Sampension dán nyugdíjalaptól.

A vásárlás – amelyet a Shell korábbi, 2022-re vonatkozó, 23-27 milliárd dolláros beruházási előrejelzéséből finanszírozott – folytatja azt a tendenciát, hogy a nagyvállalatok idén bioüzemanyag-eszközöket vásárolnak, hogy előmozdítsák energiaátmeneti programjukat.

A BP a múlt hónapban közölte, hogy 4,1 milliárd dollárért megvásárolja az amerikai Archaea Energy hulladéklerakó-gáz specialistát, míg a Chevron februárban jelentette be, hogy 3,15 milliárd dollárért megvásárolja a biodízelgyártó Renewable Energy Group (REG) vállalatot.

A Natural Energy Európa legnagyobb RNG-gyártója. A Reneweable Natural Gas a biogáz tisztított formája, kémiailag megegyezik a hagyományos fosszilis földgázzal, és a meglévő csővezetékeken és elosztóhálózatokon keresztül szállítható.

A dán vállalat 420 alkalmazottat foglalkoztat, és az RNG-t mezőgazdasági, ipari és háztartási hulladékból nyeri. Jelenleg 14 üzem működik, és 2022-re mintegy 3000 hordó kőolaj-egyenértéknek megfelelő mennyiségű RNG-t fog termelni naponta.

Versenyképes opció

A Shell a Nature Energy infrastruktúráját, alapanyag-ellátását és fejlesztési projekt-portfólióját is megvásárolja az akvizíció során, amely mintegy 30 új, Európában és Észak-Amerikában épülő üzemből áll.

Ezek több mint egyharmada a fejlesztés közép- és késői szakaszában van Dániában, Hollandiában és Franciaországban, és 2030-ig akár 4400 boe/d többlettermeléssel is szolgálhatnak – közölte a Shell.

A brit energiaipari nagyvállalatnak Észak-Amerikában már van egy állati hulladékon alapuló, RNG-gyártással foglalkozó vállalkozása, amelyből egy már működik, négy pedig építés alatt áll.

A Shell a teherfuvarozó cégeknek és tengeri ügyfeleknek adja el majd az RNG-t, megjegyezve, hogy ez az üzemanyag versenyképes opciót jelent a gazdaság olyan ágazataiban, ahol egyébként nehéz csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Ezt az akvizíciót arra fogjuk felhasználni, hogy globális léptékű integrált RNG-értékláncot építsünk ki, egy olyan időszakban, amikor az energiaátalakítási politikák és a fogyasztói preferenciák az elkövetkező években a kereslet erőteljes növekedését jelzik”– mondta Huibert Vigeveno, a Shell downstream igazgatója.

A tranzakció, amely még a hatósági jóváhagyások függvénye, valószínűleg Ben van Beurden vezérigazgató egyik utolsó M&A ügylete lesz, mielőtt az év végén lemond.

Az ügyletet várhatóan 2023 első negyedévében zárják le, addigra van Beurden utódja, Wael Sawan lesz a Shell élén.

A Nature Energy eleinte a jelenlegi nevén működik tovább.

fotó: Shell

  Takács Csongor
Címkék
#biogáz   #RNG   #Shell  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.