Ki kicsoda?

Lakatos Benjamin

A MET Csoport alapítója, vezérigazgatója, többségi tulajdonosa, a MET Holding AG Igazgatóságának elnöke.

Lakatos Benjamin közgazdaságtan diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte, majd a State University of New York MBA ösztöndíjas hallgatója volt.

Pályája korai éveiben a MOL vállalatfelvásárlásokkal és fúziókkal foglalkozó részlegén dolgozott. Ezt követően a MOL Upstream akvizíció és divesztíció részlegének alelnöke lett, ő felelt az upstream befektetésekért a volt szovjet köztársaságokban, Közel-Keleten, valamint Észak-Afrikában.

A cégcsoport elődjét 2007-ben alapították, mint a MOL (Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság) leányvállalata. A cég kezdetben földgáz-kereskedelemmel foglalkozott, 2013-tól pedig az árampiac felé is nyitott. Mára a MET Csoport európai integrált energiavállalattá nőtte ki magát, tevékenysége kiterjed a földgáz- és a villamosenergia piacra, valamint energetikai eszközök kivitelezésére és működtetésére.

A megújuló forrásokból biztosított energiatermelés is fontos részét képezi a svájci központú cég stratégiájának. Céljuk egy földrajzilag és technológiailag is diverzifikált, nap- és szélenergia projektekből felépülő energiaportfólió létrehozása, illetve annak 1 GW-ra bővítse 2026-ig.

Megalapítása óta Lakatos Benjamin a MET-csoport vezérigazgatója, illetve 2018 májusától többségi tulajdonosa is, amikor a vállalat menedzsment-tulajdonban lévő céggé alakult. 2022. december 1-től a MET Holding AG igazgatóságának elnöki pozícióját is betölti, a leköszönő Lantos Csabától átvéve a mandátumot.

Lakatos Benjamin a Nabucco földgázvezeték igazgatósági tagja volt, emellett a MOL gázüzletágának eladásában és az új földalatti gáztároló (MMBF Zrt.) kialakításában is részt vett, így jelentős szerepe volt a magyar földgázpiac liberalizációjában.

Magánszemélyként Lakatos Benjamin a fiatal tehetségeket számos ügy felkarolásával támogatja: alapítója a Ferences Tanulmányi Ösztöndíj programnak, valamint privát befektetőként beszállt a Virtuosos Holding Ltd., a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató televíziós műsorformátumot gyártó és márkalincensz-tulajdonos vállalatba.

Jelenleg a MET 90 százalékban a menedzsment, 10 százalékban pedig a szingapúri központú Keppel Infrastructure tulajdonában áll. A stratégiai partnerség célja, hogy közösen vásároljanak energetikai eszközöket az európai piacon.

A svájci központú MET Csoport leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív.

A cégcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 TWh (terawattóra).

A vállalat 2020-ről (11,2 M euró) 2021-re 60%-os árbevételnövekedést ért el, így a MET nemrég bekerült a 20 legjobb svájci székhelyű vállalat közé, mint Európa egyik leggyorsabban növekvő energetikai vállalata. Ezzel a 25. helyről a 20. helyre lépett előre a tavalyi pozícióhoz képest.

A Top 500-as listát a Dun & Bradstreet Switzerland, egy üzleti és piaci információkra szakosodott vállalat adatai alapján évente teszik közzé. A MET 2010 óta szerepel a listán.

 

Kép forrása: MET Csoport

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.