Szabályozás

Meddig maradhat a benzinárstop?

Devenyi Dalma | 2022.12.01. 15:55

Az elmúlt napokban kisebb és nagyobb benzinkutakon is előfordult, hogy nem állt rendelkezésre üzemanyag. A benzinárstop miatti kereslet magasan van, miközben a MOL százhalombattai finomítójában, a „Dufiban” műszaki problémák voltak. Bacsa György a MOL ügyvezető igazgatója az ATV műsorában beszélt az ellátásbiztonságról.

 

Bacsa György az ATV Egyenes beszéd című műsorában ismertette a MOL álláspontját, miszerint a helyzetet több, a társaságtól független, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja:

  • Az orosz-ukrán háború miatt a Barátság kőolajvezeték működésében tapasztalható akadozások.
  • A december 5-én és február 5-én két etapban életbe lépő olajszállításokat és finomított termékeket érintő európai szankciók. Ennek következményeként az orosz kőolaj szankciós terméknek minősül az EU-ban, és az ebből finomított termékekkel való kereskedelem is tilos lesz. Ennek hatásait előre lehetetlen felmérni.
  • Az import eltűnése a magyar piacról. Korábban az igények 70%-át, jelenleg 85-90% kell a MOL-nak kielégítenie.

A termelés a megnövekedett keresletet nem fedezi önmagában, ezért a vállalat korlátozta exportját, illetve a pozsonyi finomítóból történelmi méretekben hoz be termékeket. Az életbe lépő európai szankciók nincsenek tekintettel arra, hogy pozsonyi finomító a MOL tulajdonában van, így a behozatal az új rendszerben nem megoldható.

Az elmúlt napokban kisebb és nagyobb benzinkutakon is előfordult, hogy nem állt rendelkezésre üzemanyag. (Fotó: Canva)

Stabil piaci környezetben nem éreznénk a problémát

Bacsa a százhalombattai finomító karbantartásáról elhúzódó elmondta, a kiszámíthatatlanság itt is nagy szerepet játszik. Az 50 éves, komplex üzemek újraindításakor további problémák léptek fel, amiket szintén ki kell javítani. Hangsúlyozta, hogy stabil piaci környezetben ezek a problémák nem lennének érezhetőek a piacon.

A MOL december 1-jén a Telex kérdésére adott válaszban közölte, nincs semmi rendkívüli a százhalombattai finomító felújításában: „A Dunai Finomítóban továbbra is szakszerű körülmények között zajlanak a karbantartási munkák és az újraindításhoz szükséges munkálatok. A Finomító jelenleg csökkentett, 50-55 százalékos kapacitással üzemel, a sikeres újraindítás után pedig ütemezetten tud visszaállni a teljes gyártási kapacitásra.”

Cél a felszabadított tartalékok visszapótlása

Az interjúból kiderül, hogy Magyarország 85 napra elengedő tartalékkal rendelkezik, aminek nagy része kőolajban van. A terméktartalékok növeléséhez a korábban felszabadított tartalékok visszapótlására van szükség, amiben a MOL és több piaci szereplő is részt vállal.

A körülbelül 600 szerződött ”kis kutas” partnerét a MOL továbbra is ellátja, van viszont 194 olyan partner, akinek még év elején nem volt szerződése a társasággal, feléjük – a hatósági ár bevezetése után kötött szerződésben foglaltak szerint – ellátási kötelezettséget nem tudnak vállalni.

A benzinárstop 2022 végéig van hivatalosan érvényben, a piac stabilizálása érdekében (amihez import ösztönzésére van szükség) a MOL most is azt tanácsolja a kormánynak, amit nyáron, azaz, hogy az ársapkát ki kellene vezetni. A teljes beszélgetés alább tekinthető meg.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.