Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Tesla reméli, hogy elektromos kamionja mérföldkő lesz a teherszállításban

S.Rita | 2022.12.03. 02:00

A Tesla december 1-jén leszállította első Semi névre hallgató kamionjait. A Semi tervezésekor és megépítésekor a fő szempont az volt, hogy hosszú utakra is alkalmas legyen, és kezelhetőségben felvegye a versenyt a sportos szedánokkal.

 

Elegáns dizájnnal rendelkező a Tesla Semit óriási várakozás övezte, amióta Musk 2017-ben bemutatta a prototípust, a sorozatgyártás elindítása azonban jóval későbbre tolódott, mint az eredeti 2019-es időpont – írja az EURACTIV.

„Úgy néz ki, mintha a jövőből jött volna” – mondta Elon Musk, miközben átadta a kulcsokat a Pepsi vezetőinek a járműgyártó nevadai üzemében.

Időközben más gyártók is megjelentek a piacon az olyan teherautó-gyártók közül is, mint a Daimler, a Volvo és a kínai BYD, egészen az olyan startupokig, mint az amerikai Nikola. A hagyományos gyártók elsősorban a dízelüzemű járműveiket alakították át elektromosra, a Tesla Semit viszont már a kezdetektől elektromos meghajtással tervezték. Musk elárulta, hogy a Semi akár 800 kilométert is képes megtenni több mint 37 tonna össztömeggel. A jelenleg kínált elektromos járművek hatótávolsága mindössze 400-500 kilométer között van.

„Megvan minden ereje, amire szükség van a munka elvégzéséhez. Valódi mérföldkő” – mondta Musk.

 

Klímatudatos közlekedés

Az elektromos teherszállítók használata a rövid távolságok esetében növekszik, de új előírások arra kényszerítik a gyártókat és a szállítmányozókat, hogy felgyorsítsák az átállást, és megoldják a hosszabb utakra történő szállítást is.

A legnépesebb amerikai állam, Kalifornia törvényt fogadott el a belső égésű motorral hajtott teherautók fokozatos kivonásáról, amelyet azóta más államok is követtek. Az Európai Unió várhatóan a következő hónapokban tárgyal hasonló előírásokról. A vállalatokra pedig a PR-fronton is nyomás nehezedik, hogy környezettudatosabb lépéseket tegyenek.

Bár az utakon közlekedő járművek kis hányadát teszik ki, Musk szerint a dízel meghajtású teherautók felelősek a közlekedésből származó éghajlatkárosító kibocsátások mintegy ötödéért.

„Tehát egészségügyi szempontból, különösen a városokban, ez óriási hatású” – mondta Musk az elektromos nyerges vontatókra való átállásról.

 

Mennyibe kerül?

Ahhoz, hogy az elektromos teherautók elterjedése felgyorsuljon, a hatótávolságuknak valóban meg kell felelnie az ígéreteknek, és az akkumulátorok méretének is csökkennie kell – mondta több elemző az AFP-nek. A töltőinfrastruktúrát is úgy kell kiépíteni, hogy egyszerre több teherautó egyidejű feltöltését is kezelni tudja, és tárolókapacitással kell rendelkeznie, hogy áramszünetek idején is működni tudjon.

A legnagyobb tényező azonban az ár lesz. A Semi árát nem hozták nyilvánosságra a Tesla rendezvényén. Szakértők szerint egy elektromos teherautó jelenleg körülbelül 70%-kal kerül többe, mint egy dízel teherautó, de az üzemanyag és a karbantartás szempontjából olcsóbb. Október végén Musk azt mondta, hogy a Tesla célja, hogy 2024-ig 50 000 Semit gyártson.

Kiemelt kép forrása: Tesla

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.