Trading

Szijjártó Péter: A villamosenergia-import növelésével csökkenthető a földgáz-felhasználás

S.Rita | 2022.12.03. 01:00

Magyarország energiaellátásában a földgáz kivételesen fontos szerepet játszik. Ez a függőség azonban csökkenthető, egyebek mellett a villamosenergia-import növelésével is. A kormány nagy erőkkel dolgozik ezen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 2-án a szlovéniai Cirkovcében.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az európai energetikai viták során a leggyakrabban használt szó a diverzifikáció. Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy „minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiaforrást szeretnénk beszerezni”.

Utóbbi pontot azért nevezte különösen fontosnak, mert hazánk ellátásában a földgáz rendkívül fontos szerepet játszik. Ezt a függőséget a villamos energia felhasználásának és importjának fokozásával is mérsékelni lehetne.

„Ezért két nagyon fontos projektbe vágtunk bele Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonságának hosszú távú garantálása érdekében” – hangsúlyozta.

 

Egy cél már teljesült

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy ezek közül az egyik már lezárult. Utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot, így rá lehet fordulni a másodikra, amely szintén lényeges az ellátásbiztonság szempontjából.

„Ennek keretében Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld villamos energiát Magyarországra szállítani” – tudatta. Hozzátette, hogy az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Bukarestben.

„Ezáltal nem csak az energiaellátásunk biztonságát javítjuk, hanem a környezetvédelmi szempontokra is tekintettel tudunk lenni, és meg tudjuk őrizni Magyarország vezető pozícióját a felelősségtudatos, vagyis a környezetet védő energiafelhasználás tekintetétben” – fogalmazott.

„A villamosenergia-importja és villamosenergia-felhasználása Magyarországnak így most biztosabbá, kiegyensúlyozottabbá válik” – szögezte le.

 

Szlovéniával is sikerül megállapodni? 

A miniszter rámutatott, hogy hazánk a hét szomszédos ország közül hattal már összekötötte földgázellátási hálózatát, de sajnos ez Szlovéniával még nem történt meg.

„El kell mondanom, hogy ez nem rajtunk múlt, s nem is rajtunk múlik, számos kezdeményezést tettünk már Szlovénia irányába” – jelentette ki.

Mint mondta, a korábbi szlovén kormányok „annyira nem támogatták” ezen terveket, azonban most úgy tűnik, hogy „van némi politikai fogadókészség”. Végül kiemelte: nagyjából kétmilliárd köbméteres kapacitás alatt ugyanakkor nincsen igazán értelme megépíteni egy ilyen vezetéket.

„Látni kell, hogy a mostani válságos energiaellátási helyzetben az az ország van biztonságban, amely minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiahordozót tud importálni” – húzta alá.

MTI

Kiemelt kép forrása: Pixabay

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.