Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Retro dizájnnal csökkentené hulladékmennyiségét a McDonald’s: ez lehet a jövő Európában?

Devenyi Dalma | 2022.12.04. 02:00

A McDonald’s újrafelhasználható csomagolásáról készült fotók a múlt héten terjedtek el, és a közösségi média felhasználói imádják a retro dizájnt.

A képeket egy francia Twitter-felhasználó töltötte fel, aki a McDonald’s üdítős és krumplitartó poharáról, sőt az Happy Meal új dobozáról is megosztott képeket. Az Euronews cikkéből kiderül, hogy posztot megosztotta Emmanuel Macron francia elnök is, aki az újrafelhasználható csomagolást a jövő jeleként üdvözölte.

„Nézzenek körül: Franciaországban lépések történnek a fogyasztási szokásaink megváltoztatására és a hulladék mennyiségének csökkentésére” – írta.

A csomagolás a McDonald’s közlése szerint része egy kísérletnek, ami néhány francia és más európai gyorsétteremben zajlik.

Az Európai Bizottság az egyszer használatos csomagolások elhagyására szólítja fel az üzleteket, éttermeket és más vállalkozásokat.

 

Hogyan kívánja az EU csökkenteni a csomagolási hulladék mennyiségét?

Egy közelgő jogszabály értelmében a gyorséttermeknek az ételek 40 százalékát újrafelhasználható csomagolásban kell felszolgálniuk helyben fogyasztás esetén. Az EU csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló irányelvének felülvizsgálati tervezete szerint az EU célja, hogy 2030-ra minden csomagolás újrafelhasználható vagy újrahasznosítható legyen.

A hulladékkal foglalkozó jogszabályok felülvizsgálatára irányuló javaslat kiemeli, hogy egy átlagos európai ember évente mintegy 180 kg csomagolási hulladékot termel. Hulladékcsökkentő intézkedések nélkül ez az évtized végéig tovább fog nőni.

„Az áruk csomagolását sokkal jobban lehet és kell is csinálni. Az ilyen túlcsomagolás kellemetlen számunkra, és egyre inkább károsítja környezetünket” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Az új szabályok számos olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek – amennyiben az EU-tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyja őket – az egész blokkban hatással lehetnek az olyan vállalatokra, mint a McDonald’s.

2030-ra az elvitelre kínált italos poharak 20 százalékának, az elvitelre szánt ételek csomagolásának 10 százaléknak újrafelhasználhatónak kell lennie, ami 2040-re 80, illetve 40 százalékra emelkedik. A sör- és üdítőital-tartályok esetében a cél 2030-ra 10 százalék, 2040-re pedig 25 százalék.

Az újrahasználható és újrahasznosítható csomagolásokra vonatkozó új jogszabályok együttesen azt jelentik, hogy a tagállamoknak 2040-re a 2018-as szinthez képest fejenként 15 százalékkal kellene csökkenteniük a hulladék mennyiségét.

A javaslatban szereplő összes intézkedés alkalmazása az EU szerint az évtized végére 23 millió tonnával csökkentené a csomagolásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.