Mobilitás

Mikor jöhet el a szintetikus üzemanyag áttörése?

S.Rita | 2022.12.05. 02:00

Rengeteg a pletyka az elektromos autók körül. De mi a helyzet a szintetikus üzemanyagokkal? Sok elemző szerint a költséghatékony és környezetbarát szintetikus üzemanyag megoldást jelenthet a természeti erőforrások fogyatkozó készleteire, valamint az olyan globális problémákra, mint a légszennyezés, a globális felmelegedés és az üzemanyagárak emelkedése.

 

A szintetikus üzemanyagok mentőövet jelenthetnek a belső égésű motoros autók számára is, amelyek 2030-ban betiltásra kerülnek az Egyesült Királyságban – írja a Petro Online. Az EU tervezi, hogy követi a példát, és 2035-re betiltja az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését. Itt jönnek a képbe a szintetikus üzemanyagok. Az elektromos motorokkal ellentétben a szintetikus üzemanyagok a fosszilis üzemanyagok helyettesítésére alkalmasak. A fosszilis üzemanyagokkal ellentétben pedig nincs riasztó környezeti lábnyomuk. Több európai lobbicsoport azt állítják, hogy a szintetikus üzemanyagokkal a belső égésű járművek továbbra is az európai utakon maradhatnak – környezeti lábnyom nélkül.

 

A klímasemleges üzemanyag új generációja

A szintetikus üzemanyagok terén izgalmas fejlemények vannak kibontakozóban. A De Tomaso olasz szuperautó-gyártó nemrégiben azzal került a címlapokra, hogy szédítően erős P900-as V12-es motorját szintetikus üzemanyaggal több mint 12 000 fordulat/perc fordulatszámon pörgette. A De Tomaso vezérigazgatója, Norman Choi szerint ez izgalmas mérföldkő a belső égésű motorok megmentéséért folytatott küzdelemben.

„Szenvedélyes autórajongóként nehéz elfogadnom a néma elektromos vezérlésű jövőt” – mondja Choi.

„Hisszük, hogy léteznek alternatívák, és az új, szintetikus üzemanyagokkal hajtott platformunk kifejlesztése a mi megoldásunk arra, hogy életben tartsuk ezt a közös szenvedélyt a belső égésű motorok iránt.”

Tehát, milyen messze van még a szintetikus üzemanyag attól, hogy az autópályákon hétköznapivá váljon?

 

A kritikusok a szintetikus üzemanyagokat „trójai falónak” nevezik

Bár a szintetikus üzemanyag-technológiákban nagy lehetőségek rejlenek, még sok mindent meg kell tenni, mielőtt a fosszilis eredetű üzemanyagok helyébe lépnének. A Transport & Environment (T&E) nevű, uniós székhelyű kampánycsoport új adatai szerint a jelenlegi szintetikus üzemanyag-ellátás az európai utakon közlekedő autóknak mindössze 2%-át fogja működtetni. Ez nagyrészt azért van így, mert a szintetikus üzemanyag-technológia még gyerekcipőben jár. A gyártók még nem növelték a gyártást, és ennek következtében nem tudják kielégíteni a 2035-re az európai utakon közlekedő 287 millió autó keresletét.

A T&E szerint a szintetikus üzemanyagok a „trójai falóval” egyenlőek, és arra figyelmeztetnek, hogy az olajtársaságok, motorgyártók és autóipari óriáscégek megpróbálják majd piacra dobni a technológiát, hogy késleltessék a kibocsátásmentességre való átállást.

„Az elektromos üzemanyagokat úgy mutatják be, mint a belső égésű motorok élettartamának meghosszabbítására szolgáló szén-dioxid-semleges módszert” – állítja Yoann Gimbert, a T&E elemzője. „Az iparág saját adatai azonban azt mutatják, hogy az utakon közlekedő autóknak csak egy kis töredékére lesz elegendő. A törvényhozóknak be kellene zárniuk az ajtót a fosszilis üzemanyagipar e trójai falova előtt.”

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.