Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Reagált a Mol az üzemanyaghiányra: Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus

NRGreport | 2022.12.06. 13:41

Az elmúlt napokban az ország egyre több benzinkútján tapasztalható üzemanyaghiány. Számos töltőállomáson alakult ki hosszú sor, akár több mint egyórás várakozási idővel. Az Index.hu az üggyel kapcsolatban kérdezte a Molt, kérdéseikre Bacsa György ügyvezető igazgató válaszolt.

 

Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban. A teljes hálózatban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomások negyedében volt teljes leürülés – derül ki az Index cikkéből. Napi forgalmat tekintve a benzin a normál piaci szint dupláját, a dízel közel másfélszeresét produkálta.

„Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás. A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon. A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de vállalatunk elérte a logisztikai kapacitásának határát: ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – mondta a lapnak Bacsa György.

 

Az import korábbi mennyisége jelentheti a megoldást

Hozzátette, hogy a készlethiányra és logisztikai problémákra csak az import korábbi mennyisége adhat megoldást: „Nem lehet elégszer rámutatni egy fontos tényadatra: az elmúlt években a magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett, és ez az ellátás szinte teljesen eltűnt.”

Elmondta, a hiányzó import és a megfelelő logisztika visszaépítése optimális piaci környezetben is 2-3 hónapot venne igénybe, de a jelenlegi kilátások szerint inkább csökkenő termékbehozatallal számolnak:

„A Mol hónapok óta igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a saját csatornáinkon keresztül már most sem tudjuk tovább növelni a hazai készleteket. A február 5-én életbe lépő EU-s szankció pedig elvágja az eddigi legfőbb import útvonalunkat is: nem tudunk behozni Magyarországra több üzemanyagot Pozsonyból, a MOL-csoport saját finomítójából. Nemcsak az áru miatt, hanem logisztikai szempontból is kritikusan szükség van az importőrökre és az összes piaci szereplő együttműködésére.”

 

Hosszú hetek kellenek, hogy a Dufi utolérje magát

Bacsa György kifejtette, a Molnál folyamatosan dolgoznak a Dunai Finomító karbantartásán, de még hosszú hetekre lesz szükség ahhoz, hogy újra elérjék a teljes termelési kapacitást, és a logisztikában is utolérjék magukat.

„Csúcsra fogjuk járatni a Mol gépezetét, de még ezzel sem tudjuk pótolni azt, ami most hiányzik: a 30 százalékos importkiesést, amely jelenleg az autósok, a benzinkutasok, a kiskutak és a nagy töltőállomások helyzetét is teljesen ellehetetleníti.”

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.