Mobilitás

ID. Buzz és társai – Elindult a zöld nosztalgiavonat

Benedek Attila | 2022.12.10. 02:00

Viszonylag egyszerű technikára épülnek az elektromos autók, így könnyedén és olcsón építhető belőlük sokféle változat. Ez izgalmas lehetőség, ezért számos kultautó támadhat fel vagy élhet tovább.

 

Az elektromos autózás egyik nagy előnye, hogy az itt alkalmazott zöld technika rendkívül egyszerű. Ez úgy néz ki – az esetek nagy részében – , hogy az autónak az alapja, egy gördeszkára hasonlító padlólemez. Ez tartalmazza a motort vagy motorokat, az akkumulátort és a futóműveket, erre kerül rá a karosszéria.

Az MEB platform számos modell alapját adja. (Fotó: Volkswagen)

A megvalósítására jó példa a Volkswagen Csoport által kifejlesztett, MEB néven futó padlólemez. Ezt nem csak a cégcsoporton belül használják fel, hanem a VW meg is osztja más márkákkal. Ezt a technikát használják a nemsokára piacra kerülő Ford elektromos személyautók és a Mahindra friss szabadidő-autó családja is.

A MEB eddig a következő számokat hozta: a padlólemezt 2019-től alkalmazzák, 2022-ig, közel 700 ezer autónál használták. Egyik az ID. Buzz, amely a VW egyik legendás típusának, az első generációs Transporternek az utódja.

 

A T1 sztorija

Az autó születéséhez mindössze az kellett, hogy a Volkswagen holland importőre ellátogasson a VW gyárába. Ben Pon 1947-ben látta meg azt a lapos szállító járművet, amit a cégen belül használtak. Az ő fejéből pattant ki az ötlet. Az volt a meglátása, hogy a Bogár alapjaira épülő haszonjárműből és kisbuszból, rengeteget el lehetne adni.

Az első generációt 1967-ig gyártották, de Brazíliában egészen 1975-ig ontották a gyártósorok a Bulli, Bus és Camper becenéven futó autót. Ez a típus és a számtalan változata alapozta meg a Transporter család jó hírét.

Jövőre már elérhető a szalonokban ennek a típusnak az utódja, amely kétszínű fényezéssel és nagy jelvénnyel kerül forgalomba. Az ID.Buzz a legdögösebb elektromos autó címét gyorsan elnyerte. Hogy a valós piaci fogadtatása milyen lesz, azt majd az eladási adatok mutatják meg.

Az ID.Buzz a legdögösebb elektromos autó címét gyorsan elnyerte. (Fotó: Volkswagen)

A testes autó személyautós kivitele, az ülések elrendezése és a variálhatóság terén jócskán elmarad a hagyományos motoros verzióktól. A drágasága és a hatótávja bekorlátozza a vevőkörét. Szállodai vagy reptéri szállító autónak szuper ideális lehet. Vállalkozásoknak, hogy megmutassák, zölden szállítanak, remek imázsépítő modell. Felmatricázva, drága mozgó reklám.

Nyugat-Európában, ahol a nagyobb városok belső és történelmi kerületeibe a behajtást komolyan korlátozzák, nyerő lehet a tisztán elektromos haszonjármű és busz kivitel.

 

Követők

Az ID. Buzz nem az első fecske az elektromossá varázsolt kultautó témában. Az európai politikusok által mesterségesen tolt autó elektromosításnak már megszülettek a retro gyöngyszemei. A Fiat az elsők között épített elektromos modellt az 500-asból és a luxus mini a jövőben, elektromos autócsaládként él majd tovább.

A Fiat az elsők között épített elektromos modellt az 500-asból.

A döntés okos és logikus, mert az eleve kis méretekkel rendelkező autót, leginkább városban használják. Hasonló döntésre jutott a Mini is, már létezik az angol kiskocsiból elektromos kivitel, de idővel az egész palettát villamosítják.

 

Izomautók

A Fordnál szerencsére csak marketing célokra használták a Mustang nevét a Mach-E utónevű elektromos suvnál. A nemrég bemutatkozott új Mustang generáció elérhető V8-as motorral, ráadásul nem lesznek hibrid és négykerék-hajtású kivitelei sem. Azaz maradnak az eddig bevált receptnél. Később, persze válthat a Mustang teljesen elektromos hajtásláncra.

A Fordnál szerencsére csak marketing célokra használták a Mustang nevét.

Ennek a stratégiának az oka, hogy a Ford vezetése józan ésszel gondolkodik, és nem áldoz fel minden bevételt hozó kategóriát, a még mindig nem túl nagy szeletet képviselő elektromos hajtású modellek oltárán.

A teljes és gyors elektromos átállás eredménye az lenne, hogy rengeteg vásárlót vesztenének. Ezért kapható a megszokott F150-es típuscsalád mellett az elektromos kivitel és ezért ”nyomják” annyira a nemrég 150 ezres példányszámot elért Mach-E gyártását is. Így minden vevői igényt ki tudnak elégíteni.

 

Támadnak az elektronok!

A Stellantis csoporthoz tartozó Dodge-nál másként gondolkodnak. A Dodge Charger/Challenger típusoknál érhetők el a legerősebb V8-as motorok. Alapot a 707 lóerős Hellcat jelenti, de akinek ennyi ló nem elég a hátsó keréken, az találhat combosabb erőforrást is. A következő Halálos iramban részben már látható lesz a Dodge izomautójának a prototípus elektromos kivitele, amelyhez hangot is varázsoltak. Ilyen változatos módon élnek túl, az 1960-as évek végén született izomautók.

 

Kiemelt kép forrása: Volkswagen

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.