Fenntarthatóság

A város, ahol az utcai lámpákat elektromos autók töltésére használják

Devenyi Dalma | 2022.12.11. 01:00

Lehet, hogy leginkább lenyűgöző építészetéről ismert, de a spanyol Valencia városa új célt tűzött ki maga elé: 2030-ra szén-dioxid-semlegessé kíván válni.

 

Valenciában az utcai lámpákat elektromos autók töltésére használják, a kezdeményezés pedig olyan sikeresnek bizonyult, hogy a kezdeti 12 darab töltőállomást több mint 150-re növelik – írja az Euronews. További energiatakarékossági intézkedésként mozgásérzékelő kamerákat fognak az oszlopokra szerelni, hogy a lápmák felkapcsoljanak (vagy növeljék fényerejüket), ha valaki sétál körülöttük.

„Minden kamera a járda egy részét figyeli majd, és amikor a saját szektorában embereket észlel, bekapcsolja vagy felerősíti a világítást. Körülbelül 5 perc elteltével pedig – ezt még el kell dönteni – a rendszer csökkenti a fényerősséget” – magyarázza Vicente Mayans, Valencia közvilágítási osztályának vezetője.

A lámpák nem csak energiát takarítanak meg. „A megtakarítás becsléséhez elég csak arra gondolni, hogy egy ilyen típusú töltőpont telepítése körülbelül 2500 euróba kerül, szemben a hagyományos töltőpontokhoz szükséges 50 000 euróval” – mondta Ernesto Faubel, a projekt koordinátora.

 

Halászközösségből energiaközösség

Az egykor egy kis halászközösségnek otthont adó híres Cabanyal városnegyed energiahatékonysági laboratóriumává vált. Ez a MAtchUP EU-finanszírozású projektnek köszönhető, amelynek célja az intelligens városi megoldások fejlesztése és kiterjesztése.

„A környék az elmúlt 7-8 évben hatalmas átalakuláson ment keresztül. A rehabilitáció, a városrehabilitáció olyan szintje, amely ebben a negyedben történt, nem történt meg Valencia városának egyetlen más negyedében sem az elmúlt 20-30 éveben” – mondta Vicente Gallart, a fejlesztésekért felelős társaság vezetője.

A MAtchUP projekt keretein belül a Cabanyal városi piac tetejére is napelemeket telepítettek, amelyek a légkondicionáló rendszer működtetéséért felelnek. A Las Naves városi innovációs központban pedig hamarosan felépül a város első „közösségi naperőműve”, ami egy 100 000 eurós projekt, amelynek 80 százalékát a polgárok finanszírozzák, akik egyenként 100 és 2000 euró közötti összegeket fektetnek be.

„Amit ezzel a projekttel elértünk, az egy modell létrehozása, egy módszertan felállítása. Mostantól kezdve nagyon könnyű lesz egy ilyen lakossági-polgári együttműködést kiterjeszteni, és társfinanszírozott naperőműveket telepíteni sok más köztéri tetőre” – mondta Victoria Pellicer, a Las Naves energetikai szakértője.

Valencia egyike annak a 100 európai városnak, amelyek 2030-ra szén-dioxid-semlegessé kívánnak válni.

A németországi Drezdával és a törökországi Antalyával együtt Valencia egyike az úgynevezett „világítótorony-városoknak”, amelyeket a MAtchUP kereteiben a nagyszabású kísérleti projektek bemutatására választottak ki, és mintaként szolgálhatnak más települések számára.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.