Mobilitás

Végre elindult a Tesla Semi kiszállítása – Hol tart most a zöld árufuvarozás?

Benedek Attila | 2022.12.14. 03:00

A Tesla hosszasan várakoztatta a megrendelőit, amelyek között sokan megunták a hitegetést. És átmentek a konkurenciához.

Ha valaki kizárólag a fősodratú média híreiből tájékozódik az elektromos teherautók felől, akkor azt hiheti, hogy csak a Tesla kínál ilyen járművet. Hát, ez nem így van. A Semi mellett akad jó pár típus, ami zöldíti a teherfuvarozást. Ezen a téren az észak-amerikai gyártók jeleskednek leginkább. Ilyen például a Volvo VNR Electric típusa. Ez a filmekből és a tengerentúli utcaképről ismerős csőrös járgány, tehát motorház, plusz fülke felépítésű, tipikus amerikai kamion. Európában az úgynevezett bulldog fülkés modellek terjedtek el, ezeknél nincs motorház, a doboz alakú fülke pedig billenthető.

Az elektromos Volvón kívül a Peterbilt 579 EV, Kenworth T689E, Freightliner eCascada és a Nikola Tre kapható még az Egyesült Államokban és Kanadában. Európában a Volvo városi áruszállítás terén remekel, a Renault Truck is egész jó kínálatot alakított ki, és ott a Mercedes is.

Volvo VNR Electric töltés közben (Fotó: Volvo)

 

H, mint hidrogén

Eddig még nem beszéltünk a hidrogénhajtás nyújtotta előnyökről, amelyekből csak két dolgot emelnénk ki: a gyors tölthetőség és az alacsonyabb tömeg. Ezen a téren a Toyota és a Kenworth dolgozik az üzemanyagcellás teherautókon, a Portal Projekt keretében. A Hyundai hidrogén üzemű teherautói, Európában már túl vannak az egymillió kilométeren. Plusz a Volvo Truck és a Mercedes haszonjárműves részlege is gőzerővel munkálkodik az üzemanyagcellás teherautókon.

Ennek az egyik oka, hogy Németországban már száz körül található a hidrogén kutak száma. Ahol a teherautók és a buszok is villámgyorsan tankolhatók. Ez nem mondható el az elektromos autókról, a teherautókról és a buszokról meg főleg.

Itthon Tatabánya körül, az M1-es autópálya mellett épül nemsokára hidrogén kút, amely segít zöldíteni a nemzetközi és a hazai teherfuvarozást.

 

Hazai pálya

Ez remek pont, hogy átevezzünk a hazai vizekre. 2019-ben, Varga Mihály pénzügyminiszterrel együtt utazott az Egyesült Államokba a Waberer’s vezetősége. A Tesla mellett látogatást tettek a Paccard-nál és az Amazonnál is.

Üzlet először a Paccard európai cégével, a Daffal köttettet.

Tavaly nyáron kerül be a hazai fuvarozó flottájába egy teljesen elektromos Daf kamion. A nulla kibocsátású flotta tovább növekedett, mert szintén 2021-ben érkezett az elektromos hajtású FL, amelyet helyi áruterítésre használnak. Ennek a Volvónak a „testvére” állt munkába nemrég Budapest környékén, mivel a hatótávolsága 240 kilométer körüli.

 

A Tesla Semi

Az amerikai vállalat először 2016-ban adott hírt a kamionjáról, majd 2017 novemberében leplezték le a prototípust. Ezt követte a sorozatgyártás beindításáról tett ígéret cunami. Aminek vége az lett, hogy a Pepsinek 2022. december elsején leszállították az első két járművet. Az üdítős vállalat kereken száz Semit rendelt, amelyekből 480 és 800 kilométeres hatótávolságú kivitel létezik. Eredetileg 150 és 180 ezer dolláros árakat ígértek a Teslánál, de nagy valószínűséggel a járművek valós ára 200 ezer dollár körül, de inkább fölé lesz belőve.

A Pepsi 2022. december 1-jén kapta meg az első Semiket. (Fotó: Tesla)

 

Technika

A Franz von Holczhausen által tervezett teherautót eleve elektromosnak tervezték, ezért a légellenállása jóval jobb a konkurenseknél. A fülke belsejének a kialakítása is teljesen más, mint ami megszokott a műfajban.

Ha valaki Semit vásárol, az 1,6 kilométerenként, azaz mérföldenként 1,26 centes üzemeltetési költséggel számolhat. A kb. féláron elérhető dízel kamion esetében ez a szám 1,51 dollár.

A Biden-adminisztráció által idén bejelentett Infláció ellenes csomag részét képezi a teherfuvarozás zöldítése. Ezért a zöld teherkocsira váltó cégek vásárlásait komolyan támogatja a kormány. A haszonjárművek és buszok zöldítéséről itt olvashat.

A nagy örömet kissé beárnyékolja, hogy a Semiben 1000 kWh-ás, akkucsomag található. Ez 4680 darab, 80 mm magas és 46 mm átmérőjű akkucellát jelent. Ennek több tonna a tömege, ami a fuvarozásban kiemelt jelentőséggel bír.

Összehasonlítás végett jó tudni, hogy az átlagos elektromos személyautókat, 60-70 kWh-ás akku csomagokkal szerelik.

Ekkora áramtárolónál a töltés ideje a kérdéses, amelyre a válasz a Tesla Megacharger, amiből egyet már átadtak Kaliforniában. Az emelkedő energiaárak idején, az áramnak a jövőbeli díja és a zöldsége teszi izgalmassá az elektromos teherautók térnyerését.

A fülke belsejének a kialakítása is teljesen más, mint ami megszokott a műfajban. (Fotó: Tesla)

 

A zöldítés kezdete

Mielőtt fenti hírektől örömittas önkívületbe esne, érdemes pár számmal tisztában lenni. Ezek jól mutatják, hogy mekkora út áll a zöld energiával, kibocsátás nélkül működő autózás előtt. Amivel ellentétben áll a fősodratú és a közösségi média által gerjesztett mesterséges lelkesedés, rajongás, azaz hype. Az elektromos személyautók száma nemrég lépte túl az 10 milliót. Miközben 1,42-1,5 milliárd hagyományos meghajtású autó szaladgál az utakon. Ezek járművek zöldítéséről itt és itt írtunk.

A Pepsi csak Észak-Amerikában 11 ezer kamiont, 36 ezer teherautót, 12,3 ezer furgont és 8300 kiszolgáló autót üzemeltet. Ezeket 25 ezer sofőr vezeti. Ezzel áll szemben a 100 darab Tesla Semi, ami egy jó drága nagyüzemi teszt lesz.

A teherfuvarozásban első körben, a városi áruterítés zöldítése lesz a reálisabb és a futár autók kiváltása elektromosra vagy üzemanyagcellásra. Ez után következnek az országokat átszelő kamionok.

Európában a Daf, 2022-ben, 200 darab elektromos kamion értékesítését tervezett, 2025-re ezt a számot 1500-ra szeretnék feltornászni.

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.