Fenntarthatóság

A város, ahol kötelezővé teszik a napelemeket a 2025 után épülő új lakások számára

Devenyi Dalma | 2022.12.16. 04:00

A Tokió helyi közgyűlése által 2022. december 15-én elfogadott új rendelet szerint 2025 áprilisa után minden új tokiói ingatlanra, amelyet nagyszabású beruházás keretein belül építenek, napelemeket kell telepíteni a háztartások szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében.

 

A rendelet mintegy 50 nagyobb építtetőt kötelez arra, hogy akár 2000 négyzetméteres épületeket is megújuló energiaforrásokkal, főként napelemekkel szereljék fel – írja a Reuters.

Koike Juriko tokiói kormányzó a múlt héten megjegyezte, hogy a városban a napelemképes épületek mindössze 4 százaléka rendelkezik jelenleg napelemekkel. A város célja, hogy 2030-ra felére csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2000-es szinthez képest.

Japán, a világ ötödik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, egyébként kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet ér el, de nehézségekbe ütközik, mivel nagymértékben támaszkodik a széntüzelésű hőenergiára, miután a 2011-es fukusimai katasztrófa következtében a legtöbb atomreaktorát leállították.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.