Innováció

Szó szerint zöld energia: Sikerült áramot termelni egy növény segítségével

S.Rita | 2022.12.17. 04:00

Ahogy a világ áttér a megújuló energiaforrásokra, a szélturbinák és a napelemek egyre gyakrabban tűnnek fel. De vajon egy nap a növények – a szél és a napenergia mellett – is képesek lesznek tiszta energiát termelni?

 

Talán úgy tűnhet, mintha a sci-fi világából származna, de a tudósok sikeresen használtak egy növényt, hogy létrehozzanak egy élő „bio-napelemet”, amely fotoszintézissel működik. A kutatók reményei szerint ez a (szó szerinti) zöld energia lehetővé teheti a jövőbeli fenntartható technológiák kifejlesztését.

 

Hogyan működik a növényi energia?

Minden élő sejtben természetes biokémiai folyamatok során az elektronok – az atomokban található elektromosan töltött részecskék – körbe-körbe járnak. Ez a folyamat emberekben, baktériumokban, növényekben és gombákban egyaránt lejátszódik. Ahhoz azonban, hogy ezt az energiát hasznosítani lehessen, a kutatóknak ki kell találniuk, hogyan lehet ezt az áramot „befogni”. Ehhez az Amerikai Kémiai Társaság a fotoszintézis erejét használta fel.

A fotoszintézis az a természetes folyamat, amelynek során a növények a napfényt táplálékká alakítják.

„A fotoszintézis során a fény a vízből elektronok áramlását irányítja, ami végül oxigén és cukor keletkezését eredményezi. Ez azt jelenti, hogy az élő fotoszintetikus sejtek folyamatosan áramoltatják az elektronokat, amelyet „fotoáram” formájában el lehet vonni, és egy külső áramkör táplálására lehet használni, akárcsak egy napelemet” – olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

Az elvonásához a kutatók elektromos vezetőket helyeztek a Corpuscularia lehmannii nevű növény leveleibe. Minden növény tartalmaz vizet – de a pozsgások különösen vízigényesek, így ideális jelöltek a kísérlethez. Egyetlen levél feszültségét 0,28 voltra mérték. Összehasonlításképpen: egy hagyományos autó akkumulátorának elektromos potenciálja 12,6 volt. Bár ez a teljesítmény kisebb, mint egy lúgos akkumulátoré, a kutatók hangsúlyozzák, hogy több levél sorba kapcsolásával növelhető a feszültség.

 

Miért fontosak még a növények a bolygó számára?

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legutóbbi, áprilisi jelentése szerint 2010 és 2019 között az üvegházhatású gázok éves átlagos globális kibocsátása az emberiség történetének legmagasabb szintjét érte el. A fotoszintézis bolygókímélő folyamat. A növények a szén-dioxid elnyelésével „szén-dioxid-nyelőként” működnek, és elvonják a kibocsátást a légkörből.

 

Kiemelt kép forrása: Wikipedia

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.