Trading

Zöldenergetikában a Diófa

NRGreport | 2022.12.17. 17:45

Tulajdonrészt vásárol az Alteo Nyrt. vezető hazai alternatívenergetikai társaságban a Diófa Alapkezelő Zrt. Az akvizícióval a Diófa egy jelentős hozamkilátású invesztíciót hajt végre, amely illeszkedik a vállalatnak a megújulóenergetikai befektetésekre egyre nagyobb fókuszt helyező új stratégiájához.

 

Összhangban a világot meghatározó jelentős trendekkel a Diófa Alapkezelő Zrt. beszáll a zöldenergetikába. Ennek jegyében tulajdonrészt vásárol az alternatívenergetikában, ezen belül is a megújulóenergia-termelés területén különösen erős Alteo Nyrt.-ben.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo 2008-as alapítása óta dinamikusan növekszik, ma már összesen 26 erőművet tulajdonol, illetve üzemeltet; a többi között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel, valamint több, megújuló gázzal, illetve biogázzal üzemelő erőművel is rendelkezik. Emellett jelen van az ipari energiahatékonysági szolgáltatások, az energiakereskedelem, az e-mobilitás, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területén is.

Csoportszintű konszolidált árbevétele 2021-ben meghaladta a 44 milliárd forintot, adózott eredménye pedig csaknem 6 milliárd forint volt.

 

Hazánk energiafüggetlensége is erősödik

A tranzakciót egy hármas konzorcium részeként, a Mol Csoporttal és az Indotek Group ingatlanpiaci és befektetéskezelő cégcsoporttal együtt hajtja végre a Diófa. A felek a Wallis Asset Management 61,6 százalékos Alteo-részesedését vásárolják meg, valamint kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesznek az Alteo tőzsdén forgó részvényeire.

„A beszállás az Alteóba egy újabb állomás stratégiai elképzeléseink megvalósításában. Olyan, tudásalapú Diófát szeretnénk felépíteni, amely új perspektívákat és még magasabb hozamokat biztosít az ügyfeleinknek” – emelte ki az ügylet kapcsán Benczédi Balázs vezérigazgató.

„A tranzakcióval olyan, hazánk energiafüggetlenségét is erősítő zöldenergetikai befektetést hajtunk vére, amely jelentős hozampotenciállal bír, egyben tovább erősíti ESG-portfóliónkat” – tette hozzá a Diófa első embere, hangsúlyozva, hogy az alapkezelő számára kiemelt fontossággal bír a fenntarthatósági személet, üzleti gyakorlat és kapcsolódó innovatív technológiák megvalósítása.

 

A Diófa Alapkezelőről

A Diófa Alapkezelő Zrt. egy 2009-ben alapított, budapesti székhelyű bankfüggetlen alapkezelő társaság, amely jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik ingatlan- és értékpapír-befektetések menedzselésében. A Diófa Alapkezelő személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, több eszközosztályra kiterjedő vagyonkezelési megoldásokat kínálva különböző ügyféligények kielégítésére.

A kereskedelmi ingatlanpiac és az intézményi vagyonkezelés szakértőjeként a Diófa Alapkezelő arra törekszik, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamokat biztosítson ügyfelei számára. A Diófa Alapkezelő által menedzselt befektetési portfólió összértéke meghaladja a 460 milliárd forintot. Több mint 360 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, valamint magánnyugdíjpénztárak, biztosító társaságok és egyéb intézményi befektetők számára is nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat. 2014 óta prémium vagyonkezelési szolgáltatással is foglalkozik.

A Diófa ma már ESG-alapú befektetési terméket is kínál. Ilyen a 2020-ban elindított Diófa Jövőkép ESG Részvény Befektetési Alap, amelynek portfóliójába az alapkezelő szakértői olyan pénzügyi termékeket válogattak össze, amelyek nagymértékben mozdítanak elő környezeti vagy társadalmi célkitűzéseket, ezzel elősegítve környezetünk megóvását, és közösségeink élhetőbbé tételét.

A Diófa ingatlanportfóliójában számos exkluzív, “A” kategóriás irodaház is megtalálható, mint például az Alkotás Point, a Green House, a V17, vagy az Infopark A, E és G épülete. A Diófa kezeli a harmadik legnagyobb hazai ingatlanalapot, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot, valamint az egyik legsikeresebb intézményi ingatlanalapot, a Torony Ingatlan Befektetési Alapot is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.