Innováció

Olcsó és zöld megváltás jöhet az akkumulátorok világába: lítium helyett tengeri só

S.Rita | 2022.12.18. 05:00

Elektromos eszközeinket hamarosan olcsó, tengeri só erőforrások táplálhatják. Kutatók egy új, olcsó akkumulátort építettek, amelynek energiatárolási kapacitása négyszerese a lítiuménak. A nátrium-kénből – a tengervízből feldolgozható olvasztott só egy fajtájából – készült akkumulátor olcsó és környezetbarátabb, mint a meglévő lehetőségek.

 

Dr. Shenlong Zhao, a Sydney-i Egyetem vezető kutatója szerint ez “áttörést” jelenthet a megújuló energiaforrások terén – írja az Euronews.

“A nátrium akkumulátorunk drasztikusan csökkentheti a költségeket, miközben négyszer akkora tárolókapacitást biztosít, mint a lítium” – mondta.

“Ez jelentős áttörés a megújuló energiaforrások fejlesztése szempontjából, amely bár hosszú távon csökkenti a költségeket, eddig számos pénzügyi akadály állt a piacra lépés útjában.”

 

Miért fontosak az akkumulátorok a megújuló energiaforrások szempontjából?

Az globális felmelegedés miatt sürgősen át kell állni a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára. A megújuló energiaforrások azonban nem mindig olyan következetesek, mint más források, ami azt jelenti, hogy akkumulátorokra van szükség a villamos energia későbbi felhasználásra történő tárolásához.

Sok akkumulátor ritkaföldfémekből, például lítiumból, grafitból és kobaltból készül. A klímasemlegesség eléréséhez az EU-nak 2030-ra a jelenleg használt lítium mennyiségének 18-szorosára, 2050-re pedig majdnem 60-szorosára lesz szüksége.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben azt mondta, hogy a lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz. Ezeknek a fémeknek azonban ára van. A lítium kitermelése vízhiányt, a biológiai sokféleség csökkenését, az ökoszisztéma funkciók károsodását és a talaj degradációját eredményezheti.

Ha a fémet például párologtató tavakkal termelik ki, akkor egy metrikus tonna előállításához körülbelül 2,2 millió literre van szükség.

A nagyüzemi bányászat pénzügyileg is költséges. Itt jelenthet alternatívát a tengeri só akkumulátor.

 

Mik azok az olvadt só akkumulátorok és skálázhatóak-e?

Az olvasztott só akkumulátorok koncepciója nem új. Már 50 éve léteznek, de eddig rosszabb alternatívát jelentettek, rövid energetikai életciklussal. Ez az új akkumulátor azonban más. A tudósok megváltoztatták az elektródákat, hogy javítsák a kén – a tárolókapacitást meghatározó kulcselem – reaktivitását.

Az így kapott termék “szupernagy kapacitást és rendkívül hosszú élettartamot mutatott szobahőmérsékleten” – írják a Sydney Egyetem kutatói.

Mivel a tengeri só mindenhol megtalálható, a lítiumion-akkumulátorok potenciális alternatíváját jelentheti.

“Amikor nem süt a nap, és nem fúj a szél, olyan kiváló minőségű tárolási megoldásokra van szükségünk, amelyek nem károsítják a bolygót, és könnyen hozzáférhetőek helyi vagy regionális szinten” – mondta Dr. Zhao.

“Az olyan tárolási megoldások, amelyeket bőséges erőforrások felhasználásával állítanak elő, mint a nátrium – amelyet tengervízből lehet feldolgozni -, szintén képesek szélesebb körben nagyobb energiabiztonságot garantálni, és lehetővé teszik, hogy több ország csatlakozzon a dekarbonizáció felé történő elmozduláshoz.”

A kutatók most az új cellák továbbfejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát tervezik.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.