Innováció

Jöhetnek a napelemes “fák”, amelyek képesek elektromos autókat tölteni

Devenyi Dalma | 2022.12.19. 05:00

A Sheffieldi Egyetem kutatóközpontja olyan napelemes prototípusokon dolgozik, amelyek finoman szólva is szemet gyönyörködtetőek. A “fák” nemcsak jól néznek ki, képesek tölteni az elektromos autókat is. Nem lesz könnyű dolguk az Egyesült Királyság nem túl napos időjárásában.

 

A Sheffieldi Egyetem inoovációs gyártási kutatóközpontja 2022. december elején közölte, hogy együttműködik a SolarBotanic Trees nevű céggel – amelynek neve fedi a tevékenységi körét – a prototípus kifejlesztésén, hogy aztán a gyártás megkezdődhessen – írja a TopGear.

A terv, hogy a napelemes fákat esztétikailag érzékeny helyekre fogják telepíteni, így egyszerre lehet érte hálás az emberi szem és a bolygó is. A fa egy kupolával rendelkezik, amely nano fotovoltaikus levelekből áll, amelyek begyűjtik a napenergiát.

Az említett energia közvetlenül átvihető oda, ahol szükség van rá, vagy átvihető egy mesterséges intelligencia által vezérelt energiatároló és energiagazdálkodási rendszerbe.

A “fák” nemcsak jól néznek ki, képesek tölteni az elektromos autókat is. (Fotó: SolarBotanic Trees)

 

A végleges változat hamarosan elérhető lehet

A koncepciót hét évvel ezelőtt találták ki, és a prototípust párhuzamosan fejlesztik a végleges változattal, amely állítólag 2023 közepén lesz elérhető. Ami a helyszíneket illeti: repülőtéri parkolók, bevásárlóközpontok, stadionok és kiállítási központok is szóba jöhetnek.

„Az Sheffieldi Egyetem nagyszerű partner a SolarBotanic Trees számára, hogy a prototípust a világszínvonalú létesítmények és a tehetség segítségével gyorsan szállítsa le. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a közeljövőben minél előbb áttérjünk a kereskedelmi termelésre, kezdve a RAW Charging Group 200 fára vonatkozó induló megrendelésünkkel” – mondta Chris Shelley, az SB Trees vezetője.

 

Kiemelt kép forrása: SolarBotanic Trees

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.