Fenntarthatóság

Bekerültünk a top 10-be? Ezek az EU-s ország telepítették a legtöbb napelemet 2022-ben

S.Rita | 2022.12.21. 06:00

A SolarPower Europe új jelentése szerint 2022-re közel 50 százalékkal nőtt a napenergia piaca Európában. A jelentésből kiderül, hogy az EU-ban idén rekordot jelentő 41,4 GW napenergia-mennyiséget telepítettek, ami 12,4 millió háztartás energiaellátásának felel meg. Ez 47 százalékos növekedés a 2021-ben telepített 28,1 GW-hoz képest.

 

A jelentésből kiderül, hogy egy év alatt 25 százalékkal nőtt a blokk e megújuló energiaforrásból történő energiatermelési kapacitása – írja az Euronews.

„A számok egyértelműek. A napenergia mentőövet kínál az energia- és klímaválság közepette. Egyetlen más energiaforrás sem növekszik olyan gyorsan és megbízhatóan, mint a napenergia.” – mondta Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója.

A napenergia növekedése nem mutatja lassulás jeleit. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az EU-nak 2023-ig mintegy 60 GW napenergiát kell telepítenie, hogy ellensúlyozni tudja az orosz gázhiányt.A  SolarPower Europe úgy véli, hogy gyors és célzott támogatással Európa betölthetné ezt a hiányt.

 

Melyik uniós ország a napenergia királya?

Jelenleg 10 olyan uniós ország van, amely évente legalább 1 gigawatt napenergiával bűvül.

Németország a blokk minden más országánál többet, 2022-ben közel 8 gigawattot telepített. Az ország a 2000-es évek eleje óta tartja az első helyet, de az elmúlt évben nagy lendületet vett, mivel a magas energiaárak miatt a megújuló energiaforrás költséghatékony megoldássá vált.

Szorosan követte Spanyolország (7,5 GW), ahol a napenergia-beruházás 55 százalékkal nőtt 2022-ben. Ez részben a tetőre telepített napelemek növekedésének és az energiaválságnak köszönhető. Az első ötbe Lengyelország (4,9 GW), Hollandia (4,0 GW) és Franciaország (2,7 GW) fért még be. Hatodik helyen Olaszország végzett 2,6 GW-tal.

Portugália (2,5 GW) először került be a top 10-be, 2021-hez képest hihetetlen, 251 százalékos növekedést ért el a napelemrendszerek telepítésének mennyiségében.

A nyolcadik helyre Dánia (1,5 GW), a kilencedikre Görögország (1,4 GW), a tizedikre pedig Svédország (1,1 GW) futott be. Portugália és Svédország újoncok az élmezőnyben, Ausztria és Magyarország szorult ki miattuk az első tízből.

 

Hogyan tud még több napelemet telepíteni az EU 2023-ban?

REPowerEU terv célja, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások aránya a blokk energiaellátásában 45 százalékra emelkedjen. A jelentés öt kulcsfontosságú módszert emel ki, amelyekkel az EU meglovagolhatja a gyorsan növekvő napenergia-hullámot, és elérheti ezt a célt.

A jelentés szerint több képzett szakemberre van szükség a napelemek telepítéséhez és a villamosenergia-hálózathoz való csatlakoztatásához. Ha több embert képeznének ki erre a munkára, az növelhetné a napenergia növekedésének ütemét az EU-ban.

A SolarPower Europe szerint a szabályozásnak stabilnak kell maradnia, az adminisztratív eljárásokat pedig egyszerűsíteni kell a napenergia-beruházások számának növelése érdekében. A villamosenergia-hálózat stabilitását és a napelemek európai gyártását is javítani kell a növekedést gátló akadályok elhárítása érdekében.

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.