Innováció

Felejtsük el a műanyagot! Különös anyag hozhatja el a megváltást

Devenyi Dalma | 2022.12.22. 06:00

Jelenleg több mint hatmilliárd tonna kezeletlen műanyaghulladék szennyezi utcáinkat és tölti meg tengereinket. A valaha gyártott összes műanyagnak mindössze hat százalékát hasznosították újra, 12 százalékát pedig elégették. A problémára irányuló figyelem egyre nő, és sokan keresik a valóban fenntartható alternatívát. A londoni székhelyű Notpla startup cég alapítói úgy vélik, hogy megvan a válasz.

 

Pierre Paslier és Rodrigo Garcia Gonzalez a tengerben találták meg a megoldást. Műanyag-alternatívájuk tengeri moszatokból és növényekből készül. Teljesen természetes, biológiailag teljesen lebomló, a folyadékot tartó “buboréktól” kezdve az ételes dobozokig számos csomagolóanyagot lehet belőle készíteni – írja az Euronews.

 

Honnan jött a Notpla ötlete?

„Az egész egy kis kísérletezéssel kezdődött a konyhánkban” – mondta Paslier.

„Ember alkotta »gyümölcsöket« akartunk készíteni. Igazán inspirált minket az, ahogyan a természet elegáns formákat hoz létre, ahogy anyagokat használja, és kerestük az utat, hogyan tudnánk ezt átültetni a csomagolásba.”

Végül rábukkantak a tengeri moszatra, és rájöttek, hogy igazán érdekes anyag. Így született meg a Notpla ötlete.

2014 óta 36 ezer sportitallal töltött kapszulát, készítettek, amelyeket a 2019-es londoni maratonon a futóknak adtak át. Emellett több mint egymillió elviteles ételes dobozt készítettek a Just Eat számára, és a jövőben több mint 100 millió műanyag edényt helyettesíthetnek Európában.

 

A Notpla elnyerte az Earthshot-díjat

A Notpla alapítói 2022. december elején nyerték el az Earthshot-díjat az „Építsünk egy hulladékmentes világot” kategóriában.

A Vilmos herceg által alapított verseny öt győztest díjaz a környezetvédelemhez való hozzájárulásukért, akik egyenként 1 millió fontot kapnak erőfeszítéseik folytatására.

Az ötletet John F. Kennedy amerikai elnök Moonshotja adta, amely emberek millióit hozta össze azzal a céllal, hogy elérjék a Holdat. Az Earthshot-díj hasonló módon ösztönzi az innovatív megoldásokat az éghajlati válság megoldására. A Notpla szerint a pénzt a kutatásra és fejlesztésre, valamint a kereskedelmi hasznosítás kiterjesztésére fordítják.

 

Kiemelt kép forrása: Notpla

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.