Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Jön a Dakar-rali: Zöldítési törekvések a sivatagban

Benedek Attila | 2022.12.23. 06:00

A világ legnehezebb tereprali versenye sem „menekülhet” az autósport zöldebbé tétele elől. Az idei viadalon a hibrid-teherautótól a zöld üzemanyagokig sokféle szénlábnyom-csökkentéssel találkozni.

 

A Dakar-rali 45. kiadása, december 31-én indult útjára, a sivatagi menetelés január 15-én ér véget. A 365 induló 8549 kilométert tesz meg, ebből a gyorsasági szakaszok távja 4706 kilométer.

A Dakar-rali már a negyedik alkalommal tartják Szaúd-Arábiában. A szaúdiak komolyan rákapcsoltak a motorsporton keresztül történő ország-népszerűsítésre. Ezért a Dakar-rali mellett a Formula-E-t, az Exteme-E-t és az F1-et is vendégül látják. És dolgoznak a rali világbajnoki futam rendezésén is (WRC). Ezekre a projektekre akad pénz, mert a világ legnagyobb olajvállalata az Aramco, ez pedig szaúdi tulajdonú cég. És akkor még nem beszéltünk A vonalról, amely Neom néven futó, futurisztikus terveknek a központi eleme. Ezzel is jól vonzzák a szaúdiak a figyelmet és a befektetőket.

 

A négy karikás megoldás

Az Audi, már tavaly megijesztette a konkurenseket az új autójának remek teljesítményével. Ezért az esélyek kiegyenlítése végett, a 2023-as Dakaron 100 kilós súlytöbbletet kaptak, és a motorjuk teljesítményét is csökkenteniük kellett. A bajor vállalat a sportkocsi-versenyeken használt kétliteres turbómotort épített az autójába.

Ennek mindössze az a szerepe, hogy áramot termeljen. A hajtásról elektromos motorok gondoskodnak.

A 2023-as Dakaron az Audi autói 100 kilós súlytöbbletet kaptak, és a motorjuk teljesítményét is csökkenteni kellett. (Fotó: Audó)

Az Audi felfrissítette az autóját, így annak külseje sokat változott az előző Dakar óta. Az újítások között megtalálható az is, hogy ezúttal szintetikus benzint alkalmaztak. Ez úgy készül, hogy először biomasszából etanolt készítenek (ETG), ezt követi a benzin készítése. Az autókba végül 102 oktános zöld versenybenzin kerül, amivel az Audi csapat 60 százalékkal csökkentette a szénlábnyomát.

 

Sivatagi HVO

A Mini a BMW-től származó dízel motorokat használ, amelyeknek az üzemanyaga az Audinál és a teherautósok által is egyre kedveltebb HVO. A nagyobb részben természetes összetevőket tartalmazó gázolajpótló, elsősorban a skandináv kamionosoknál népszerű.

Guerlain Chicherit neve a síelést kedvelőknek ismerős lehet. A 2000 körül már ralizással is foglalkozó hajdani alpesi síző azt vette a fejébe, hogy elsőként nyer majd Dakar-ralit üzemanyagcellás autóval.

A versenygépet már tavaly bemutatták, de a francia csak pár kilométert száguldott troli hangú járgányával. Hogy Chicherit a célját elérje, a Prodrive által épített Hunter 4WD-vel áll idén rajthoz.

Ezt a kocsit még hagyományos motor hajtja, viszont az üzemanyaga teljesen zöld. Az EcoPower névre hallgató benzin, 80 százalékkal zöldebb a megszokottaknál. A mezőgazdasági hulladékból készült üzemanyag, hasonlatos a rali világbajnokságon idén bevezetett, teljesen szintetikus benzinhez. Amit az F1, majd csak 2026-ban alkalmaz.

 

Nagy fiúk

Tavaly nagy hírverést kapott a Gaussin Group, H2 Truck elnevezésű versenygépe. Ezt a masinát hidrogén hajtotta. Idén is indul hidrogén üzemű teherautó a híres ralin. A KH-72 Epsilon csapat által felkészített Man TGA 26.480 típus ugyanis hidrogénnel is üzemel. Tavaly a Repsol által biztosít HVO-t használtak, idén a gázolajhoz ugyanannyi hidrogént kevernek. Később ezt el akarják tolni a 90/10-es arányba.

A Gaussin Group H2 Truck nevezetű gépét hidrogén hajtotta. (Fotó: Gaussin Group)

 

Hibrid teherautó

A Toyota cégcsoporthoz tartozik a Hino, amely buszokat és teherautókat készít. Tavaly már célba értek a hibrid teherautójukkal. A konstrukció hibáit kijavították, így a kisebb kamionok között jó eredményt érhetnek el. A Hino különben rendszeres résztvevője a Dakar-ralinak, 1991 óta mindegyik Dakaron részt vettek!

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.