Vállalatok

Egy meglepő szakma, amely megmentheti a bolygót

S.Rita | 2022.12.27. 06:00

A természet épsége bolygónk egészségének és fennmaradásának záloga, mégsem kap kellő figyelmet. Ezen segíthetne, ha a céges pénzügyi jelentésekben a természetnek mint tényezőnek kötelezően szerepelnie kellene. Az Alliance Manchester Business School és a milánói Bocconi Egyetem számviteli professzorainak új tanulmánya arra szólít fel, hogy a vállalkozások ismerjék el, hogyan hat a természetre a tevékenységük.

 

Paolo Quattrone és Ariela Caglio professzorok jelentése a vállalatirányítás, a számvitel és a könyvvizsgálat teljes újragondolását javasolja, hogy a természetet is figyelembe lehessen, kelljen venni – írja az Euronews.

A COP15 konferencián kötött, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos mérföldkőnek számító megállapodás ígéretes lépés a helyes irányba a földjeink és tengereink védelme érdekében. Ez gyakorlati lehetőséget biztosíthat a vállalkozások számára, hogy csatlakozzanak a tervek megvalósításához.

 

Hogyan vehetik figyelembe a könyvelők a természetet?

A jelenlegi számviteli rendszer gyökerei az első ipari forradalomban gyökereznek – magyarázza Quattrone. Ezt Adam Smith kodifikálta, aki az értéket a hasznosságra, majd a piaci árra redukálta.

Ez a rendszer „csak a termelést és a vagyontárgyakat ismeri el, és nem azt, hogy a természetet hogyan érinti – általában hogyan károsítja, pusztítja vagy használja ki – ez a termelés”.

Ennek orvoslására Quattrone és Caglio professzorok arra szólítanak fel, hogy a jelenlegi számviteli és könyvvizsgálati rendszerben a természetnek is legyen egy „sora”.

 

Hogyan védené meg a természetet az elszámolás?

A kutatók szerint a természet mérlegre tételével a vállalatoknak számot kellene adniuk róla a pénzügyi jelentéseikben, és ki kellene találniuk, hogyan lehetne helyreállítani, sőt javítani a természetet.

„A természetre képzett céltartalék hozzáadása a természetre vonatkozó eredménykimutatáshoz arra kényszerítené az érdekelt feleket, hogy komolyan odafigyeljenek arra, hogyan viszonyítjuk a vállalati tevékenységünket a természethez” – mondják.

„Ez lehetővé teszi az érdekeltek számára, hogy olyan fontos dolgokat lássanak és mérjenek, amelyek jelenleg nincsenek ott.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.