Mobilitás

Furcsa helyről jön fenyegetés Németország klímacéljai ellen

Nagy Nikoletta | 2022.12.30. 06:00

A németek az elektromos autók helyett a városi terepjárókat (SUV) részesítik előnyben, szakértők szerint pedig politikai szabályozás nélkül ez tényleg beleszólhat abba, sikerül-e az országnak tartani a vállalásait.

 

Németország energiaügyi hivatala (dena) szerint a nehéz és üzemanyagzabáló városi és sportterepjárók (SUV) irányába mutató tendencia veszélyezteti Németország klímacéljait, ezért a döntéshozóknak bele kell szólniuk a helyzetbe. A hivatal azt mondta, hogy „további politikai eszközök nélkül a nagy, üzemanyag-igényes személygépkocsik aránya valószínűleg tovább fog növekedni”.

Szakértők szerint ez nyilvánvalóan a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez vezethet, illetve ahhoz, hogy egyre kevesebb hely lesz az utakon és a városokban a nagyméretű kocsik miatt.

A dena megjegyezte, hogy Németországban a kisautók és akkumulátoros elektromos járművek értékesítésében egyre nagyobb teret hódítanak el a külföldi márkák, miközben a hazai autógyártók egyre inkább a magasabb haszonkulcsot kínáló SUV-kra koncentrálnak.

Németország energiaügyi hivatala szerint a nehéz és üzemanyagzabáló városi és sportterepjárók irányába mutató tendencia veszélyezteti Németország klímacéljait. (Fotó: Canva)

 

Az idei év első tizenegy hónapjában a Németországban regisztrált új autók 47 százaléka rendelkezett alternatív meghajtással, vagyis volt elektromos vagy hibrid, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen szakaszához képest a közlekedési hatóság adatai szerint. Ezek valamivel több mint 28 százaléka volt tisztán elektromos vagy tölthető hibrid. Csaknem 16 százalék volt tisztán elektromos autó, ami több mint 22 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A dena szerint az alternatív hajtásrendszerek felfutásának felgyorsítása mellett sürgősen szükség van a közlekedés energiahatékonyságának növelésére is, illetve cél még a forgalom csökkentése és a tömegközlekedésre való átállás is. A német kormány jövő év tavaszáig tervez megállapodni a közlekedési kibocsátás csökkentését célzó intézkedéscsomagról.

Németország évtizedek óta küzd a közlekedési ágazat kibocsátásának csökkentéséért. Sok szakértő szerint a jelenlegi kormány hivatalban töltött első 12 hónapja újabb elvesztegetett év volt a zöld mobilitásra való átállásban, és a közlekedési minisztériumot széles körben hibáztatják a tétlenségért. Az átállásnak hamar fel kell gyorsulnia ahhoz, hogy elérje az ágazat klímacéljait: a tervek szerint a kibocsátásnak a 2021-es 148 millió tonnás széndioxid-mennyiségről 2030-ra 85 millió tonnára kell csökkennie.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.