Fenntarthatóság

IEA: 5 éven belül annyi zöld energia lesz a bolygón, amivel el lehetne látni Kínát árammal

Nagy Nikoletta | 2022.12.30. 05:00

A következő öt évben annyi megújuló kerül a piacra, mint amennyi az ezt megelőző húsz évben, írja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az ügynökség szerint a növekvő energiaárak és a klímaváltozás rákényszeríti az országokat a változásra.

 

Egy friss jelentésben a Nemzetközi Energiaügynökség elég biztató jövőképet rajzol fel a megújulók előtt: a szervezet szerint a következő öt évben a növekvő energiaárak és a klímaváltozás egyre inkább érezhető hatásai miatt megnövekszik majd a kereslet a megújulókra, ami azt eredményezheti, hogy a következő öt évben annyi megújuló-kapacitást fogunk installálni, mint amennyit az előző két évtized alatt sikerült.

 

Fordulópont jöhet

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a megújuló energiaforrások telepítése jelentősen felgyorsul a következő években, a szervezet jelenleg arra számít, hogy a zöld energia megelőzi a szenet, és 2025 elejére a világ legnagyobb villamosenergia-forrásává válik, írja a CNN.

A jelentés szerint a globális megújulóenergia-kapacitás 2022 és 2027 között várhatóan 2400 gigawattal fog növekedni, ami megegyezik Kína mai teljes energiatermelő kapacitásával.

A növekedés ebben a jelentésben 30 százalékkal magasabb, mint az ügynökség mindössze egy évvel ezelőtti előrejelzése.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója azt mondta: „a megújuló energiaforrások már korábban is gyorsan terjeszkedtek, de a globális energiaválság a még gyorsabb növekedés új szakaszába sodorta őket, miközben az országok igyekeznek kamatoztatni energiabiztonsági előnyeiket”. A szakértő szerint ez fordulópont lehet, és egy tisztább és biztonságosabb energiarendszert hozhat magával.

“A megújuló energiaforrások telepítésének folyamatos felgyorsítása kritikus fontosságú ahhoz, hogy nyitva maradjon az ajtó a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása előtt” – tette hozzá.

 

Válasz az orosz invázióra

A legtöbb energiaforrás, köztük az olaj, a földgáz és a szén árának emelkedése világszerte felpörgette az inflációt, és rávilágított arra, hogy Európa korábban túlzott mértékben támaszkodott az oroszországi olaj- és földgázimportra. Nem véletlen, hogy az energiabizonytalanság Európában váltotta ki a legnagyobb hatását, írja a Singularity Hub.

Májusban az Európai Bizottság az orosz invázióra válaszul kiadta REPowerEU nevű tervet, amely felvázolja, hogyan tervezi a blokk az energiafelhasználás csökkentését, a megújuló energiaforrások fellendítését és a fosszilis tüzelőanyag-készletek diverzifikálását annak érdekében, hogy a kontinens elszakadjon az orosz importtól. A terv magában foglalja az orosz függés megszüntetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat 2027-ig, és a megújuló energiaforrások arányának 45 százalékra emelését az energiamixben. Ahogy korábban is megírtuk, a legtöbb EU-s ország szkeptikus a 45 százalékos megújulócél irányába, és inkább a korábbi, 40 százalékos célt támogatja – ez is ambiciózus azonban, és segít függetlenedni az orosz energiától.

 

Németország és Spanyolország az élen

A meglévő, uniós országok által meghatározott éghajlati ambíciókkal együtt az IEA jelentése azt jósolja, hogy 2027-ig Európa kétszer annyi megújulóenergia-kapacitást fog beépíteni, mint az előző öt évben tette. A tendenciát Németország és Spanyolország vezeti majd, amelyek a közelmúltban számos megújulóbarát rendelkezést vezettek be a növekedés ösztönzése érdekében.

A megújulók növekedését azonban nem egyedül Európa hajtja. Kína 14. ötéves terve szerint, amelyet hivatalosan 2021 márciusában hagyott jóvá, az ország a következő öt évben az összes tervben foglalt új megújulóenergia-kapacitás mintegy felét fogja beépíteni. Ugyanígy a Biden-kormányzat által az év elején elfogadott inflációcsökkentési törvény valószínűleg jelentős növekedést eredményez a megújuló energiaforrások terén az Egyesült Államokban.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.