Fenntarthatóság

Az új uniós műanyaghulladék-tilalom a miniatűr szállodai piperecikkek halálát jelentheti

S.Rita | 2022.12.31. 06:00

Az EU a pazarló csomagolás elleni küzdelem részeként betilthatja a miniatűr szállodai piperecikkeket és az egyszer használatos ételes dobozokat. A javaslat részét képezi az európai zöld megállapodásnak, amely egy olyan, az egész EU-ra kiterjedő terv, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a „nettó nullát”, elválassza a gazdasági növekedést az erőforrás-felhasználástól, és előmozdítsa a körforgásos gazdaságot.

 

Európában minden egyes ember évente átlagosan közel 180 kg csomagolási hulladékot termel. A csomagolás az egyik fő bűnös a hulladéktermelésben, az EU-ban felhasznált műanyag 40 százalékát és a papír 50 százalékát teszi ki. Ha nem teszünk lépéseket, a műanyag csomagolási hulladék 2030-ra 46 százalékkal nőhet az Európai Bizottság szerint.

 

Milyen csomagolásokat akar betiltani az EU?

A csomagolási hulladékra vonatkozó uniós jogszabályok javasolt felülvizsgálata azt célozza, hogy 2030-ra minden csomagolást újrafelhasználhatóvá vagy újrahasznosíthatóvá tegyenek. Célja továbbá, hogy megszabaduljon a felesleges csomagolásoktól, támogassa az újrahasznosítást, és egyértelművé tegye a biológiailag lebomló műanyagok megfelelő használatát és ártalmatlanítását.

Az új törvény értelmében a szükségtelen csomagolás bizonyos formáit betiltanák, beleértve az éttermekben és kávézókban fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos csomagolását, a gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolását, valamint a szállodákban használt miniatűr samponos flakonokat és egyéb miniatűr csomagolásokat.

A fogyasztóknak lehetőségük lenne arra is, hogy éttermekben és kávézókban újrafelhasználható csomagolást kérjenek.

 

Milyen hatása lehet az új uniós csomagolási jogszabályoknak?

A javasolt intézkedések 2030-ra csaknem harmadával csökkentenék a csomagolásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását – ez Horvátország éves kibocsátásának megfelelő csökkenés. A vízfelhasználás 1,1 millió köbméterrel csökkenne.

Az átálláshoz szükséges kezdeti beruházások után a gazdasági hatás is várhatóan pozitív lesz. Ha a vállalkozások a megtakarításokat „átadják” a fogyasztóknak, az európaiak évente átlagosan közel 100 eurót takaríthatnak meg fejenként.

A csomagolási hulladékra vonatkozó javaslatot jelenleg az Európai Parlament és a Tanács vizsgálja.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.