Innováció

Furcsa innováció: emberi hajat használnak víztisztításra

S.Rita | 2023.01.02. 05:00

Egy belga civilszervezet emberi hajnyesedéket használ a környezetszennyező anyagok elnyelésére. A Hair Recycle Projectet a belga Dung Dung nonprofit szervezet vezeti, amely a körforgásos gazdaságot támogató hulladékhasznosítási rendszereket fejleszt.

 

A projekthez a hajat országszerte a fodrászoktól gyűjtik össze, ami ezután egy gépbe kerül, amely matt négyzeteket készít belőle. Ezeket fel lehet használni a környezetet szennyező olaj és más szénhidrogének felszívására. Emellett biokompozit táskák is készíthetők belőlük. A négyzet alakú „szűrőket” a csatornákba lehet helyezni, hogy felszívják a vízben lévő szennyeződéseket, mielőtt azok a folyókba jutnának. Az árvizek okozta szennyezési problémák kezelésére és az olajszennyeződések eltakarítására is felhasználhatók.

Egyetlen kilogramm haj hét-nyolc liter olajat és szénhidrogént képes felszívni.

„Termékeink annál is inkább etikusak, mivel helyben gyártjuk őket… nem a bolygó másik feléről importáljuk őket” – mondja Patrick Janssen, a projekt társalapítója. „Itt készülnek, hogy helyi problémákkal foglalkozzanak.”

 

Hogyan lehet még újrahasznosítani az emberi hajat?

Míg a hosszú, egészséges tincseket parókák készítéséhez lehet felajánlani, a rövidebb hajvágásoknak számos más felhasználási módja van. Mivel a haj nitrogénben gazdag, kerti trágyaként is felhasználható.

Emellett különböző vállalatok kísérleteznek a haj építőanyagként való felhasználásával is.

A londoni székhelyű Biohm biogyártó vállalat emberi hajhulladékot használ fel a faalapú lemezanyagok és 3D-s tárgyak alternatíváinak előállítására. Az idei London Design Week-en a Sanne Visser stúdió olyan lakberendezési tárgyakat mutatott be, amelyekben emberi hajszálakat használtak fel.

 

A Hair Recycle Project weboldalán a haj erős tulajdonságait dicsérik: egy szál a saját súlyának akár 10 milliószorosát is elbírja. Amellett, hogy elnyeli a zsírt és a szénhidrogéneket, vízben oldódik és keratinrostjainak köszönhetően rendkívül rugalmas.

Isabelle Voulkidis, a brüsszeli Helyode szalon vezetője egyike annak a több tucat fodrásznak országszerte, akik fizetnek a projekt üzemeltetőinek, hogy begyűjtsék a levágott hajat.

„Engem személy szerint az motivál, hogy szégyenletesnek tartom, hogy a hajat manapság csak úgy kidobják a kukába, amikor tudom, hogy annyi mindent lehetne vele kezdeni” – mondta.
  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.