Mobilitás

Szuperolcsó: 6 250 dolláros elektromos autó hódítaná meg Amerikát

S.Rita | 2023.01.03. 05:00

Egy nagyjából golfkocsi méretű, olcsó napelemes autó érkezik az Egyesült Államokba. A Squad napelemes elektromos városi autó amerikai bemutatójára 2023 elején kerül sor a CES rendezvényen Las Vegasban. 

 

„Óriási érdeklődést tapasztalunk az USA-ból, különösen az olyan piacokról, mint a megosztási platformok, zárt közösségek, egyetemi kampuszok, (tengerparti) üdülőhelyek, turizmus, vállalati terepek, szállodák és üdülőhelyek, vidámparkok és belvárosi szolgáltatások” – idézi a Squad Mobility társalapítóját, Robert Hoeverst az EcoWatch.

 

Elektromos robogók versenytársa

A Squad napelemes városi autó a Squad Mobility – egy holland székhelyű vállalat, amelyet 2019-ben alapított Hoevers és Chris Klok, akik korábban mindketten a Lightyearnél dolgoztak – modellje. Az autó májusban debütált Európában, a világ első napelemes városi autójaként.

A Squad kétszemélyes, napelemről és hálózatról is tölthető. Az Egyesült Államokban 6 250 dollárért kerül majd a kiskereskedelembe, ami vonzó lehet a városi lakosok számára. A vállalat úgy is tekint rá, mint a közösségi elektromos robogók vagy kerékpárflották potenciális versenytársára vagy kiegészítőjére.

„A Squadot a megosztási platformokra optimalizáltuk” – mondta róla a vállalat, amikor először mutatták be Európában. „Úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy igénybevétel okozta kopásnak. A kisméretű, kétüléses járműhöz könnyű hozzáférni, működtetni és parkolni vele.”

 

Mit kapunk ennyi pénzért?

Az elektromos jármű 6 250 euróért került forgalomba Európában. A tetőn elhelyezett napelempaneleken keresztül 31 kilométert, négy akkumulátorcsomagján keresztül pedig 100 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

A leggyorsabb sebessége 45 kilométer/óra.

Az Egyesült Államokban a golfkocsik mellett „alacsony sebességű járműként” fogják besorolni – bár többet tud, mint egy hagyományos golfkocsi.

A vállalat szerint egyedülálló rést tölt be a városlakók számára, akik úgy szeretnék elintézni dolgaikat, hogy nem akarnak elázni, dugódíjat fizetni vagy parkolóhelyért küzdeni.

„A Squad megfizethető, biztonságos, gyors és fenntartható megoldást kínál a mindennapi mobilitási igények kielégítésére” – olvasható a weboldalon.

 

Besorolása miatt a legtöbb országban a sofőröknek nem kell jogosítvány a vezetésükhöz. Mindössze két méter hosszú, így egy átlagos parkolóhelyen három jármű is elfér. Műszerfalán kényelmesen elfér egy laptop, hátul pedig az utasülés behajtásával bővíthető a csomagtartó. A lehajtott ülésen egy babakocsi vagy egy golftáska is elfér.

Azt még nem tudni, hogy a jármű hogyan fog szerepelni az Egyesült Államokban. A CES, ahol először mutatkozik be, január 5. és 8. között zajlik.

 

Kiemelt kép forrása: Squad Mobility

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.