Mobilitás

Elment az elektromos autózás egyik nagy alakja: Ken Blockra emlékezünk

Benedek Attila | 2023.01.03. 14:36

Az 55 éves versenyző halálhíre megrázta az autósport-rajongókat. A látványos autózás legnagyobb mestere hómobil balesetben hunyt el. A pályafutása sok érdekességet rejt, Block jóval több volt egy autóversenyzőnél.

 

Ken Block és Damon Way 1994-ben alapított cége, sportcipőkkel és sportos ruházattal foglalkozik. A DC Shoes-t tíz év múlva 87 millió dollárért vásárolta meg a Quicksilver ruházati multicég. Ez mutatja, hogy Ken Block már akkoriban is nagyot alkotott.

Block az első lépéseit az autóversenyzésben az ezredforduló környékén tette meg. A helyszín az amerikai ralibajnokság, az autó: Subaru Impeza WRX STi. Ha az eredményeit nézzük, akkor Block nem vált Sébeastian Loebbé (9x rali világbajnok).

A világbajnokságon a legjobb eredménye, a 2013-as Mexikó ralin elért abszolút hetedik helye volt.

Közben nem csak a rali legmagasabb osztályában – a tavaly már szintetikus, zöld üzemanyagot használó WRC-ben –, hanem a rali és pályaversenyzés keverékének tekinthető ralikrosszban is indult. Az új sportágnak az amerikai szériájában és a tavaly tisztán elektromos hajtásra váltó világbajnokságon is letette a névjegyét. Az eredményei vb szinten nem voltak kimagaslóak.

A Subaru után az amerikai a Forddal kötött reklámszerződést, így a fiastyúk emblémás autókat a kék ovál termékei váltották. Ennek köszönhetően Magyarországra is ellátogatott és a hazai tuning show (AMTS, 2013) sztárvendége volt.

 Az 55 éves versenyző halálhíre megrázta az autósport-rajongókat. (Fotó: Audi)

 

A látnok

Ken Block újító szelleme nem csak a cipők, ruhák és ezek teljesen újszerű reklámozása terén mutatkozott meg. Itt már bizonyította a látnoki képességeit, mert komolyak voltak az elért eredményei.

Később egy olyan autósportot fedezett fel és csomagolt újra, amit angol és skandináv raliversenyzők alkottak meg az 1960-as években. Ez volt a ghymkana, ami arra hivatott, hogy a sofőr képességeit helyezze előtérbe, mert kis tempóval kellett leküzdeni a trükkös rövid pályát.

A showman ekkor bújt elő igazán Ken Blockból. Ez több százmilliós nézettségeket produkáló videókat eredményezett, amelyek hatalmas inspirációt jelentettek még a komoly raliversenyzőknek is. Az átlag autósokról és a fiatalokról nem is beszélve.

Ken Block az 1400 lóerős, tűzokádó régi Ford Mustang után elektromos Audira váltott. (Fotó: Audi)

 

Hozzájárult az elektromos autózás terjesztéséhez

A Hoonigan Industries gondoskodott a versenyautók felkészítéséről és a látványos videók forgatásáról. Ez említett tevékenységekkel foglalkozó cég és Ken Block ügyesen lovagolta meg az új időket.

Ez annyit jelent, hogy a 1400 lóerős, tűzokádó régi Ford Mustang után elektromos Audira váltott Block.

A showman autóversenyzéssel kacérkodó lánya pedig nemrég tett szert egy eredeti Audi quattróra. Így a megszokott benzingőzös világ a trendi és tiszta elektromos hajtás felé mozdult. Ezzel a legendás showman is hozzájárult az elektromos autózás terjesztéséhez. Persze a tőle megszokott, szuperlátványos módon.

A legnagyobb tragédia természetesen a családját érte: a ralikon időnként induló felesége mellett három gyermeket hagyott hátra Ken Block.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.