Mobilitás

Méregdrágán jöhet a városi közlekedésre szánt, egyszemélyes elektromos repülőgép

Devenyi Dalma | 2023.01.04. 04:00

Az elmúlt néhány évben olyan cégek, mint az Airbus, a Boeing, a Volocopter GmbH és a Joby Aviation mutattak be elektromos függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL, azaz e-Vertical Take-off and Landing) prototípusokat, amelyek a növekvő városi légi mobilitási ágazatban igyekeznek megállni a helyüket.

 

Ez az izraeli start-up azonban egy tömegek számára tervezett „eVTOL” megépítésével szeretne kitűnni a mezőnyből – írja az Euronews.

„A piac túlnyomó többsége a kereskedelmi oldalra, az e-taxikra és a buszokra megy… Az AIR a mi technológiánk alapján a kategória »magánautója«, amely a légi közlekedés nagyfokú elérhetőségét hozza el a legtöbb ember számára” – mondta az AIR vezérigazgatója és társalapítója, Rani Plaut.

 

Elképzelései szerint cége járművét rövid, magasan a városi forgalom fölött történő ingázásra vagy szabadidős utakra használhatják, de elismeri, hogy számos szabályozási akadályt kell leküzdeni, mielőtt ez valósággá válhat. Ennek ellenére bízik abban, hogy az AIR ONE már most megfelel a legtöbb hatályos előírásnak, és könnyen és biztonságosan üzemeltethető lesz.

„Az AIR ONE repülési képzése nagyon-nagyon rövid folyamat. Egy szoftverrel vesszük körül a felhasználót. Ez azt jelenti, hogy a repülőgép nem repül magától, hanem a user irányítja azt úgy, hogy a botkormány segítségével megadja, mit akar csinálni. A repülőgép pedig ezt lefordítja manőverekre” – mondta Plaut.

Az AIR eVTOL még tesztelési fázisban van, és nemrég ért el egy fontos mérföldkövet, miután a repülőgép végrehajtotta első pilóta nélküli repülését. Az AIR következő tesztrepülésén már lesz valaki a fedélzeten, mondta Plaut.

A hatósági jóváhagyástól függően a vállalat reméli, hogy prototípusuk 2024 végén piacra kerülhet, 140 000 euró körüli alapáron. Az átlagos napi sebesség körülbelül 160 km/h lesz 366 méteres magasságban, mondta Plaut.

 

Kiemelt kép forrása: AIREV

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.